Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

2021-03-29
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Autor: Shutterstock Pieczone pierogi z kapustą i grzybami to przysmak wschodnich rubieży Polski, który podaje się, jak paszteciki do barszczu czerwonego.
łatwy
60 min
4

Tradycyjny przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami proponujemy nieco zmodyfikować i przygotować zapiekane pierogi z kapustą i grzybami a la rosyjskie pielmieni. Sprawdźcie, jak smakują pierogi z kapustą i grzybami właśnie w takim wydaniu. 

Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Pierogi z makiem, Drożdżowe pierogi z soczewicą oraz Razowe pierogi z suszonymi śliwkami.

Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę posiekać z mąką, żółtkiem, śmietaną, szczyptą soli, szybko zagnieść ciasto i włożyć go do lodówki.
  • Umyte grzyby namoczyć na noc, a następnie ugotować w tej samej wodzie.
  • Kapustę posiekać, poddusić na oleju 15 minut, dodać posiekane grzyby, doprawić pieprzem, po czym krótko podsmażyć na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulą.
  • Ciasto podzielić na dwa równe kawałki. Wałkować na dwa prostokąty długości blachy i szerokości 15–20 cm.
  • Na środek każdego z nałożyć farsz, zawinąć brzegi i dokładnie zlepić ciasto. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
  • Pierogi ułożyć na blasze spojeniem do dołu, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. na 20–25 minut.