Pierożki samosa: przepis na indyjskie smażone pierożki

Pierożki samosa: przepis na indyjskie smażone pierożki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pierożki samosa to  najbardziej popularna indyjska przekąska.

Ocena: 4,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pierożki samosa to jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej. Samosy to najbardziej znana hinduska przekąska, ciasto wypełnione wegetariańskim (bardziej popularne) lub mięsnym nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu.

Składniki

  • Ciasto:

  • 40 dag mąki

  • 10 dag ghee (masło klarowane) lub masła

  • 5-7 łyżek wody

  • sól

  • Farsz:

  • 20 dag groszku

  • 3 ziemniaki

  • 1/2 kalafiora

  • łyżka kurkumy

  • łyżeczka kminku indyjskiego

  • po 1/2 łyżeczki nasion kozieradki, startego kłącza imbiru, zmielonych: kolendry, goździków, cynamonu

  • sól, pieprz

  • olej

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wymieszaj mąkę z solą i roztopionym ghee lub masłem.Zagnieć ciasto, powoli dodając wodę.

  • Uformuj kulę, skrop wodą i przykryj.

  • Rozgrzej na patelni ghee lub olej, wrzuć kminek, gdy zbrązowieje, dodaj kozieradkę, następnie imbir i zmielone przyprawy.

  • Po kilku minutach dołóż drobno pokrojone ziemniaki, smaż 3–4 minuty, mieszając.

  • Dodaj różyczki kalafiora, smaż kolejne 3–4 minuty. Wlej 2 łyżki wody, gotuj do miękkości.

  • Dodaj ugotowany groszek, sól, pieprz, wystudź.

  • Ciasto podziel na małe kulki, rozwałkuj na placuszki, przekrój każdy na pół.

  • Złóż dwa końce prostego brzegu, tak by utworzyły kieszonkę.

  • Do środka nałóż nadzienie, zlep brzegi.

  • Smaż w głębokim tłuszczu. Odsącz i podawaj na gorąco.

Ocena: 3,8