Sernik krakowski [LATO Z RADIEM]
Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na pierożki zamrożone po świętach

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Ocalone po świętach uszka po zapieczeniu w śmietanie stają się wyśmienitym daniem
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Mrożone uszka zapieczone w śmietanie to przepis na gotowe pierożki z piekarnika. Będzie potrzebować ugotowanych i zamrożonych uszek lub pierogów. Tak, właśnie tych, które zamroziliście zaraz po świętach. Teraz będą jak znalazł. Zrobicie z nich eleganckie danie!
Składniki
600 g mrożonych uszek gotowych, z grzybami lub z mięsem lub pierogów z mięsem lub z ruskim nadzieniem
200 ml śmietany 18%
200 ml wody
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju
50 g sera żółtego startego
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzejcie piekarnik do 180°C.
Nie ma potrzeby rozmrażać uszka. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i dodajcie zamrożone uszka. Smażcie do zrumienienia.
Przełożyć usmażone uszka do 2 indywidualnych naczynek do zapiekania lub do jednego większego.
Śmietanę wymieszać z wodą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jeśli śmietana jest rzadka, można dodać mniej wody. Przyprawić solą i pieprzem.
Śmietaną zalać pierożki. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180°C.
Na 5 minut przed końcem pieczenia, wierzch zapiekanki posypać tartym serem.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut, aby danie nieco przestygło. Podawać z kieliszkiem białego wina!