Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na pierożki zamrożone po świętach

Gotowe uszka zapieczone w śmietanie: przepis na pierożki zamrożone po świętach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocalone po świętach uszka po zapieczeniu w śmietanie stają się wyśmienitym daniem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Mrożone uszka zapieczone w śmietanie to  przepis na gotowe pierożki z piekarnika. Będzie potrzebować ugotowanych i zamrożonych uszek lub pierogów. Tak, właśnie tych, które zamroziliście zaraz po świętach. Teraz będą jak znalazł. Zrobicie z nich eleganckie danie!

Składniki

  • 600 g mrożonych uszek gotowych, z grzybami lub z mięsem lub pierogów z mięsem lub z ruskim nadzieniem

  • 200 ml śmietany 18%

  • 200 ml wody

  • 3 ząbki czosnku

  • sól i pieprz do smaku

  • 1 łyżka oleju

  • 50 g sera żółtego startego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzejcie piekarnik do 180°C.

  • Nie ma potrzeby rozmrażać uszka. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju i dodajcie zamrożone uszka. Smażcie do zrumienienia.

  • Przełożyć usmażone uszka do 2 indywidualnych naczynek do zapiekania lub do jednego większego.

  • Śmietanę wymieszać z wodą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Jeśli śmietana jest rzadka, można dodać mniej wody. Przyprawić solą i pieprzem. 

  • Śmietaną zalać pierożki. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180°C.

  • Na 5 minut przed końcem pieczenia, wierzch zapiekanki posypać tartym serem. 

  • Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut, aby danie nieco przestygło. Podawać z kieliszkiem białego wina!

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).