Znakomite rogaliki dyniowe nadzieniem z orzechów włoskich

2021-03-29
Znakomite rogaliki dyniowe nadzieniem z orzechów włoskich
Autor: Shutterstock Pyszne rogaliki dyniowe przypadną do gustu wszystkim domownikom.
łatwy
50 min
4

Te rogaliki to mistrzostwo świata. Puszyste ciasto w delikatnym smaku dyni i pięknym kolorze i znakomite, choć bardzo proste, nadzienie. Taki rogalik zawsze jest na miejscu - do śniadania, na deser czy przekąskę w biegu.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki musu z dyni
  • 3 łyżki cukru
  • 400 g mąki
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 50 g drożdzy
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • sól
  • 350 g marmolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łyżkę masła odłożyć, a resztę rozpuścić i ostudzić.
  • Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić.
  • Resztę mąki przesiać do miski, dodać żółtka, sól i mus dyniowy. Wymieszać, wlać rozczyn i roztopione masło i wyrobić ciasto.
  • Gotowe ciasto, jednolite i gładkie, odstawić do wyrośnięcia.
  • Odłożoną wcześniej łyżkę masła roztopić i wymieszać z posiekanymi orzechami.
  • Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na 2 części i rozwałkować na okrągłe placki. Te z kolei podzielić na trójkąty.
  • Każdy trójkąt posmarować marmoladą, posypać orzechami w maśle i zwinąć w rogalik.
  • Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 20 min w temperaturze 180 st.C.