Znakomite rogaliki dyniowe nadzieniem z orzechów włoskich

Znakomite rogaliki dyniowe nadzieniem z orzechów włoskich

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne rogaliki dyniowe przypadną do gustu wszystkim domownikom.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Te rogaliki to mistrzostwo świata. Puszyste ciasto w delikatnym smaku dyni i pięknym kolorze i znakomite, choć bardzo proste, nadzienie. Taki rogalik zawsze jest na miejscu - do śniadania, na deser czy przekąskę w biegu.

Składniki

  • 2 łyżki musu z dyni

  • 3 łyżki cukru

  • 400 g mąki

  • 100 g masła

  • 3/4 szklanki mleka

  • 50 g drożdzy

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich

  • sól

  • 350 g marmolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łyżkę masła odłożyć, a resztę rozpuścić i ostudzić.

  • Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić.

  • Resztę mąki przesiać do miski, dodać żółtka, sól i mus dyniowy. Wymieszać, wlać rozczyn i roztopione masło i wyrobić ciasto.

  • Gotowe ciasto, jednolite i gładkie, odstawić do wyrośnięcia.

  • Odłożoną wcześniej łyżkę masła roztopić i wymieszać z posiekanymi orzechami.

  • Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na 2 części i rozwałkować na okrągłe placki. Te z kolei podzielić na trójkąty.

  • Każdy trójkąt posmarować marmoladą, posypać orzechami w maśle i zwinąć w rogalik.

  • Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 20 min w temperaturze 180 st.C.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5