Sztufada wieprzowa - przepis na soczystą wieprzowinę

Sztufada wieprzowa - przepis na soczystą wieprzowinę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sztufada wieprzowa to sposób na soczystą wieprzowinę.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Sztufadę zazwyczaj przygotowujemy z mięsa wołowego, tymczasem można ją zrobić również z wieprzowiny. To znakomity sposób na to, aby mięso wieprzowe, nawet to chude i mające tendencję do wysuszania, było soczyste i miękkie. Świetnie smakuje przyrządzony w ten sposób schab lub szynka. Podajemy prosty przepis na sztufadę wieprzową.

Składniki

  • 1 kg chudej wieprzowiny (może być schab lub szynka)

  • 200-300 g słoniny w kawałku

  • sól i pieprz

  • ulubione zioła (majeranek, oregano, tymianek, mielone ziele angielskie)

  • 2 łyżki smalcu

  • 2 szklanki bulionu mięsnego

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotować 1-2 łyżki mieszanki ziół i przypraw. Ja zazwyczaj używam do tego soli, pieprzu, majeranku i mielonego ziela angielskieo.

  • Słoninę pokroić w słupki, obtoczyć w przyprawach i włożyć do lodówki, żeby dobrze się schłodziła (będzie sztywniejsza, dzięki czemu będzie łatwiej nabijać nią mięso)

  • Mięso opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.

  • Długim, cienkim nożem porobić nacięcia w mięsie i w powstałe otwory wcisnąć schłodzoną słoninę.

  • Mięso oprószyć z wierzchu solą i pieprzem, ewentualnie ziołami. Można je również owinąć sznurkiem wędliniarskim, aby nadać mu ładny i zwarty kształt. 

  • Rozgrzać na patelni nieco smalcu lub oleju i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na dużym ogniu.

  • Gdy mięso się zrumieni przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem - ja używam smalcu. Wierzch pieczeni posmarować cienko smalcem.

  • Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podlać niewielką ilością bulionu mięsnego. Piec ok. 1,5 godziny co jakiś czas dolewając bulionu, jeśli wyparuje.

  • Podawać na ciepło, pokrojone w plastry z dodatkiem sosu pieczeniowego.

Ocena: 4
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.