Soczysty schab karkowy pieczony z warzywami: łatwy przepis na wystawny obiad

Soczysty schab karkowy pieczony z warzywami: łatwy przepis na wystawny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab karkowy pieczony z warzywami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Soczysty schab karkowy pieczony z warzywami to danie, które ma szanse zagościć na stałe w menu wielu polskich domów. Tak przygotowany schab karkowy jest miękki pyszny wprost rozpływa się w ustach. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na pyszną karkówkę.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab nakłuć w 9 miejscach, nakłucia powinny być do połowy grubości schabu, w nakłucia włożyć po 1 ząbku czosnku.

  • Solą oraz pozostałymi przyprawami natrzeć schab. Odstawić na 3 godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

  • Warzywa pokroić na kawałki długości 3-5 cm. Ułożyć na dnie naczynia do pieczenia, wyścielonego papierem do pieczenia lub folią aluminiową. 

  • Schab ułożyć na warzywach w naczyniu do pieczenia. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec powoli przez 3 godziny.

  • Po wyjęciu z piekarnika, gorący schab okryć folią aluminiową i odstawić na 20 minut, aby powstrzymać uwalnianie soków.

  • Podawać z pieczonymi warzywami i sosem chrzanowym

Surowy schab przygotowany do pieczenia:

Surowy schab karkowy przygotowany do pieczenia
Ocena: 3,3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).