Soczyste udka marynowane w kwasie z ogórków i zapiekane pod śmietaną: łatwy przepis na kurczaka

Soczyste udka marynowane w kwasie z ogórków i zapiekane pod śmietaną: łatwy przepis na kurczaka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste udka kurczaka zapieczone pod śmietanowym sosem są pyszne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczyste udka kurczaka zapiekane pod śmietaną to łatwy przepis na pyszny obiad. Zapewne zastanawiacie się, jak uzyskać ową soczystość, gdy mięso będzie się piec? Otóż udka wstępnie należy zamarynować w soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Tak, to sprytny sposób na wykorzystanie bogatej w smak solanki i zamarynowania mięsa. Polecam ten łatwy przepis!

Składniki

  • 6 udek kurczaka

  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka

  • 100 ml (1/2 szklanki) kwasu z ogórków lub kapusty

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 łyżek tartej bułki

  • 2 łyżki oleju

  • 200 g śmietany 18%

  • sól i pieprz do smaku

  • 50 g tartego sera

Przygotowanie krok po kroku:

  • Udka kurczaka przyprawić mieszanką ziół i soli przeznaczoną do drobiu. 

  • Udka przełożyć do miski, zalać kwasem z ogórków i wymieszać. Odstawić na 15 minut.

  • Na patelni rozgrzać olej. Udka kurczaka panierować w tartej bułce i smażyć na oleju do zrumienienia. Smażyć na średnim ogniu. Zrumienienie kurczaka zajmie około 10-12 minut.

  • W czasie, gdy kurczak się rumieni, pokroić cebulę na półtalarki, a czosnek drobno posiekać. Pokrojoną cebulę i czosnek ułożyć na dnie naczynia do zapiekania. Skropić 1 łyżką marynaty spod kurczaka.

  • Na cebuli ułożyć zrumienione udka kurczaka. Polać śmietaną. Oprószyć solą i pieprzem. 

  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200°C. 

  • Na 5 minut przed końcem pieczenia, wyjąć naczynie, posypać tartym serem i ponownie wstawić do piekarnika.

  • Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem i surówką ze świeżych warzyw. 

Ocena: 3,1
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).