Soczysta pierś kurczaka pieczona z pomidorami śliwkowymi: łatwy przepis na obfity obiad

Soczysta pierś kurczaka pieczona z pomidorami śliwkowymi: łatwy przepis na obfity obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste piersi kurczaka w pysznym sosie z pieczonych pomidorów śliwkowych

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pierś kurczaka pieczona z pomidorami śliwkowymi to przepyszny przepis na rodzinny obiad. Pomidory w otoczeniu śliwek, rodzynek i plasterków cytryny nabierają słodyczy. Sos który powstanie wypada jedynie wytrzeć pajdą chleba, to takie pyszne! 

Składniki

  • 800-900 g filetu z piersi kurczaka

  • 4 łyżki oliwy lub oleju

  • 250-300 g pomidorów śliwkowych

  • 6 świeżych śliwek, bez pestek, przekrojonych na pół

  • 1 łyżka rodzynek sułtańskich

  • 1 mała cytryna pokrojona na plasterki

  • 6 ząbków czosnku, rozgniecionych płazem noża

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku

  • 1 łyżka octu z białego wina

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 bochenek chleba do podania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Filet z piersi kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Skropić 1 łyżką oliwy lub oleju. Odstawić na 20 minut. 

  • W naczyniu żaroodpornym ułożyć pomidory, śliwki, rodzynki i plasterki cytryny. Dodać sól, czosnek, tymianek, oliwę i ocet. Wymieszać tak, aby tłuszcz pokrył wszystkie warzywa i owoce. 

  • W warzywach zrobić zagłębienie i ułożyć piersi kurczaka.

  • Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez 40-45 minut. 

  • Podawać ze świeżym chlebem ze zbóż mieszanych lub białym. 

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).