Schab pieczony: przepis na odświętne danie

Schab pieczony: przepis na odświętne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Schab pieczony może być podawany na zimno lub na ciepło

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 350 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Schab pieczony to jedno z tradycyjnych dań podawanych na odświętnych  przyjęciach - zarówno z okazji spotkań rodzinnych, jak i świąt. Co zrobić, żeby po wyjęciu z piekarnika schab był miękki i soczysty? Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na tę świąteczną potrawę! 

Składniki

  • kawałek schabu w całości 1-1,5 kg, dobrze żeby nie był zbyt wysoki

  • 4 łyżki majeranku

  • sól

  • pieprz

  • folia aluminiowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab nacieramy solidnie majerankiem i solą oraz szczyptą pieprzu.

  • Schab zawijamy w folię aluminiową tak, by błyszcząca strona dotykała mięsa.

  • Tak przygotowany schab kładziemy na tacy i odstawiamy w chłodne miejsce nawet na 3-4 godziny.

  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C (najlepiej piec w programie „góra-dół”, a nie w termoobiegu).

  • Do gorącego piekarnika wkładamy ułożony na blaszce schab w folii, pieczemy godzinę.

  • Po tym czasie wyjmujemy mięso i znowu wynosimy w chłodne miejsce albo przynajmniej odstawiamy na bok. Schab musi „odpocząć” przez kilka minut, mięso ukrojone za wcześnie wypuści cały sok i będzie suche. 

Ocena: 3,1