Sarnina: przepis na pieczony comber z sarny

2021-03-29
miesięcznik Zdrowie
Sarnina pieczona w winie
Autor: thinkstockphotos.com Czerwone wino podkręca smak sarniny, a tym bardziej gorący sos winny
średni
60 min
4

Dziczyzna jest chudsza, a więc mniej kaloryczna niż mięso zwierząt hodowlanych. Oto propozycja doskonałej potrawy z sarniny, która będzie perfekcyjnym zwieńczeniem niedzielnego obiadu. Sprawdź, jak upiec comber z sarny.

SKŁADNIKI

  • 1 kg sarniego combra
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 10 jagód jałowca
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml czerwonego wina
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozdrobnij rozmaryn i jagody jałowca, wymieszaj z solą i pieprzem. Obtocz comber w przyprawach i obsmaż na oliwie.
  • Przełóż do brytfanny, dodaj zmiażdżony czosnek, trochę wody. Piecz 30 minut w 180 st. C.
  • Sos z pieczenia przelej na patelnię, dodaj wino, masło, przypraw solą i pieprzem.
  • Podgrzewaj, aż zgęstnieje. Sosem polej pokrojony w plastry comber.
miesięcznik Zdrowie