Przepyszne udka kurczaka pieczone z 40 ząbkami czosnku
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepyszne udka kurczaka pieczone z 40 ząbkami czosnku będą smakowały całej rodzinie. Ten łatwy przepis pokochacie od pierwszego kęsa. Mięso kurczaka tak przygotowane jest delikatne i kruche.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 udek kurczaka, ze kością i skórą
- 3 główki czosnku, czyli około 40 ząbków
- 3 łyżki masła
- 1,5 szklanki białego wina
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 2 gałązki tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 gałązka rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czosnek podzielić na ząbki i obrać.
- Udka kurczaka posolić i popieprzyć.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Ułożyć udka skórą do dołu i smażyć do zrumienia, przewrócić na drugą stronę i również zrumienić. Zdjąć z patelni.
- Na patelnię dodać masło i obrane ząbki czosnku w całości lub przekrojone na pół. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Wlać wino, dodać cukier, miód i tymianek.
- Udka ułożyć w naczyniu do pieczenia, zalać zawartością patelni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec 25-30 minut.