Piersi kurczaka pieczone pod twarogowo-majonezową pierzynką: soczyste jak marzenie

Piersi kurczaka pieczone pod twarogowo-majonezową pierzynką: soczyste jak marzenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Soczyste piersi kurczaka w pysznym sosie twarogowo-majonezowym

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Piersi kurczaka pieczone pod twarogowo-majonezową pierzynką są tak soczyste, tak pyszne, że warto robić je częściej. To prawdziwe danie w stylu diety ketogenicznej. Dodatkami do mięsa są twarożek kremowy i dojrzały żółty ser oraz zrumieniony boczek. W tym towarzystwie nieco nudna pierś kurczaka zamienia się w wystrzałowe danie obiadowe. Zachęcamy Was do wypróbowania tego łatwego sposobu na pyszny filet drobiowy!

Składniki

  • 1,2 kg piersi z kurczaka

  • 150 g kremowego twarożku

  • 4 łyżki majonezu

  • 60-80 g surowego boczku wędzonego

  • 1 pęczek cebuli dymki

  • 150 g liści szpinaku świeżych

  • 150 g żółtego sera startego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka lekko zbić tłuczkiem do mięsa, aby tylko wyrównać grubość.

  • Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. 

  • Cebulę dymkę posiekać razem ze szczypiorem.

  • W misce wymieszać twarożek i majonez. Dodać zrumieniony boczek, dymkę, szpinak oraz połowę tartego żółtego sera. Wymieszać na jednorodną masę.

  • Piersi kurczaka ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej olejem.

  • Filety z kurczak przykryć przygotowaną masą serową z dodatkami.

  • Obficie posypać żółtym serem

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 30-40 minut lub do chwili, gdy piersi się upieką. 

Co jeszcze można zrobić z piersi kurczaka?

Właściwie z piersi kurczaka można wszystko. Ale my pragniemy skupić się na daniach obiadowych. Oto kilka przepisów, które ułatwią Wam życie. Gdy nie wiecie, co zrobić na obiad zajrzyjcie tutaj:

Pierś kurczaka pieczona z kukurydzą i papryką: tani obiad 2 w 1

Doskonała pierś kurczaka pieczona pod kruszonką: rodzina będzie ci wdzięczna

Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem: przepis na kurczaka „pod szubą”

A jeśli to Was nie przekonuje, to zachęcamy do wypróbowania przepis na  Kotlety z gotowanej piersi kurczaka: jeden trik i rozpływają się w ustach Zawsze zostaje trochę gotowanej lub pieczonej piersi z którymi nie wiadomo co zrobić. Z cyklu dla 2 za dużo, dla 4 za mało. Ale ten przepis uratuje Was z opresji wyboru przerobić, czy zjeść bez smaku. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8