Fenomenalne BULGOGI: przepis na wołowinę po koreańsku z patelni
Piersi kurczaka pieczone pod twarogowo-majonezową pierzynką: soczyste jak marzenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Soczyste piersi kurczaka w pysznym sosie twarogowo-majonezowym
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Piersi kurczaka pieczone pod twarogowo-majonezową pierzynką są tak soczyste, tak pyszne, że warto robić je częściej. To prawdziwe danie w stylu diety ketogenicznej. Dodatkami do mięsa są twarożek kremowy i dojrzały żółty ser oraz zrumieniony boczek. W tym towarzystwie nieco nudna pierś kurczaka zamienia się w wystrzałowe danie obiadowe. Zachęcamy Was do wypróbowania tego łatwego sposobu na pyszny filet drobiowy!
Składniki
1,2 kg piersi z kurczaka
150 g kremowego twarożku
4 łyżki majonezu
60-80 g surowego boczku wędzonego
1 pęczek cebuli dymki
150 g liści szpinaku świeżych
150 g żółtego sera startego
Przygotowanie krok po kroku:
Pierś kurczaka lekko zbić tłuczkiem do mięsa, aby tylko wyrównać grubość.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni.
Cebulę dymkę posiekać razem ze szczypiorem.
W misce wymieszać twarożek i majonez. Dodać zrumieniony boczek, dymkę, szpinak oraz połowę tartego żółtego sera. Wymieszać na jednorodną masę.
Piersi kurczaka ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej olejem.
Filety z kurczak przykryć przygotowaną masą serową z dodatkami.
Obficie posypać żółtym serem
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec około 30-40 minut lub do chwili, gdy piersi się upieką.
Co jeszcze można zrobić z piersi kurczaka?
Właściwie z piersi kurczaka można wszystko. Ale my pragniemy skupić się na daniach obiadowych. Oto kilka przepisów, które ułatwią Wam życie. Gdy nie wiecie, co zrobić na obiad zajrzyjcie tutaj:
Pierś kurczaka pieczona z kukurydzą i papryką: tani obiad 2 w 1
Doskonała pierś kurczaka pieczona pod kruszonką: rodzina będzie ci wdzięczna
Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, pomidorem i tartym serem: przepis na kurczaka „pod szubą”
A jeśli to Was nie przekonuje, to zachęcamy do wypróbowania przepis na Kotlety z gotowanej piersi kurczaka: jeden trik i rozpływają się w ustach Zawsze zostaje trochę gotowanej lub pieczonej piersi z którymi nie wiadomo co zrobić. Z cyklu dla 2 za dużo, dla 4 za mało. Ale ten przepis uratuje Was z opresji wyboru przerobić, czy zjeść bez smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska