Pieczona karkówka podana z bananami według Magdy Gessler

Pieczona karkówka podana z bananami według Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tradycyjna kubańska potrawa - pieczona karków i smażone w miodzie banany

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pieczona karkówka podana ze smażonymi bananami według Magdy Gessler to danie prosto z kuchni kubańskiej. Soczyste mięso pełne kreolskich aromatów jest zaskakująco pyszne. A skojarzenie słonego i pikantnego mięsa ze słodkim i rozpływającym się w ustach bananem jest absolutnie genialne. 

Składniki

  • 1,5 kg karkowego schabu wieprzowego

  • 2 łyżeczki soli

  • po pół łyżeczki zmielonej kolendry,  papryki słodkiej, ostrej papryki, kminu rzymskiego lub kminku czarnego pieprzu zmielonego

  • 1 pęczek kolendry

  • 8 ząbków czosnku

  • 1 woreczek do pieczenia

  • oraz

  • 6 bananów

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Schab natrzeć solą i suchymi przyprawami odstawić na co najmniej 3 godziny. 

  • Schab włożyć do specjalnego woreczka do pieczenia razem z pęczkiem kolendry i ząbkami czosnku. Piec przez 3 godziny w temperaturze 150°C. 

  • Po wyjęciu z pieca schab pozostawić na pół godziny w woreczku. Następnie pokroić na 6 plastrów. 

  • Banany obrać ze skóry. 

  • Na patelni rozgrzać masło z miodem. Ułożyć banany i smażyć, często polewając zawartością patelni. Banany są gotowe, gdy ładnie się zrumienią. 

  • Plaster karkówki podawać z usmażonym bananem. 

Ocena: 3,0