Pieczona karkówka podana z bananami według Magdy Gessler

2021-12-06
Karkówka z  bananami
Autor: Shutterstock Karkówka z bananami to połączenie typowe dla kuchni kubańskiej.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Pieczona karkówka podana ze smażonymi bananami według Magdy Gessler to danie prosto z kuchni kubańskiej. Soczyste mięso pełne kreolskich aromatów jest zaskakująco pyszne. A skojarzenie słonego i pikantnego mięsa ze słodkim i rozpływającym się w ustach bananem jest absolutnie genialne. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg karkowego schabu wieprzowego
  • 2 łyżeczki soli
  • po pół łyżeczki zmielonej kolendry,  papryki słodkiej, ostrej papryki, kminu rzymskiego lub kminku czarnego pieprzu zmielonego
  • 1 pęczek kolendry
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 woreczek do pieczenia
  • oraz
  • 6 bananów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab natrzeć solą i suchymi przyprawami odstawić na co najmniej 3 godziny. 
  • Schab włożyć do specjalnego woreczka do pieczenia razem z pęczkiem kolendry i ząbkami czosnku. Piec przez 3 godziny w temperaturze 150°C. 
  • Po wyjęciu z pieca schab pozostawić na pół godziny w woreczku. Następnie pokroić na 6 plastrów. 
  • Banany obrać ze skóry. 
  • Na patelni rozgrzać masło z miodem. Ułożyć banany i smażyć, często polewając zawartością patelni. Banany są gotowe, gdy ładnie się zrumienią. 
  • Plaster karkówki podawać z usmażonym bananem. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Galeria: pomysły na obiad z karkówki