Pieczona gęś z kasztanami i gruszkami

2021-03-29
Pieczona gęś z kasztanami i gruszkami: przepis
Autor: Shutterstock Pieczoną gęś warto przygotować na św. Marcina czy na Boże Narodzenie
średni
270 min
4

Brak pomysłu na elegancki obiad - np. z okazji święta? Proponujemy upiec gęś! Gęsina stopniowo wraca do łask, z czego można się tylko cieszyć. Pieczona gęś z kasztanami i gruszkami to danie wykwintne i pyszne.

SKŁADNIKI

  • 1 gęś (ok. 2 kg)
  • gotowa przyprawa do drobiu
  • 200 g oczyszczonej wątróbki drobiowej
  • 5 gruszek pokrojonych w cząstki
  • 2 cebule
  • 200 g kasztanów jadalnych
  • 3 łyżki sznapsu - wódki z gruszki
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrój drobno wątróbkę i cebulę. Podsmaż krótko, wraz z gruszkami, na patelni.
  • Obierz kasztany, pokrój je na kawałki i przełóż na patelnię. Dodaj także alkohol, cynamon oraz pieprz do smaku i podsmaż jeszcze chwilę.
  • Oczyść gęś z pozostałych piór (jeśli jest taka potrzeba) i zamarynuj, obsypując mięso przyprawą do drobiu, która nada smak i aromat.
  • Nałóż farsz do środka, a gęś zaszyj i pozostaw w lodówce na jeden dzień.
  • Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180°C i piecz nafaszerowaną gęś przez około 4 godziny, polewając od czasu do czasu wytapiającym się tłuszczem.
  • Po upieczeniu ostudź i oddziel mięso od kości. Podawaj gotową gęś z farszem, odgrzaną w piekarniku.