Pieczeń cielęca z winogronami: pomysł na elegancki obiad

2021-03-29
Pieczeń cielęca z winogronami: pomysł na elegancki obiad
Autor: thinkstockphotos.com Choć pieczeń cielęca wyśmienicie smakuje bez owocowych dodatków, to winogrona wspaniale aromatyzują sos
średni
80 min
4

Zaserwowanie gościom domowej pieczeni jest zawsze w dobrym tonie. Pieczeń cielęca z winogronami udanie łączy smaki wytrawne ze słodkimi. Sprawdź, jak ją zrobić.

SKŁADNIKI

  • 1 kg udźca
  • 2 szklanki winogron bez pestek
  • ¼ kostki masła
  • ¼ szklanki soku wyciśniętego ze świeżych winogron
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  • Brytfankę posmarować obficie oliwą, ułożyć w  niej mięso, na jego wierzchu położyć masło.
  • Wstawić brytfankę do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C  na godzinę.  W czasie pieczenia podlewać cielęcinę sokiem z winogron i sosem spod pieczeni.
  • Na 10 minut przed wyjęciem z piekarnika mięso posypać winogronami.  Po upieczeniu pokroić  w plastry.
  • Sos nieco odparować w rondelku, aby zgęstniał, i zmiksować.