Pieczeń cielęca po litewsku: cielęcina na rodzinny obiad

2021-03-29
Pieczeń cielęca po litewsku: przepis na rodzinny obiad
Autor: Shutterstock Smak pieczeni cielęcej można wzbogacić dodatkiem czosnku i rozmarynu. 
łatwy
20 min
4

Pieczeń cielęca na odświętny obiad w rodzinnym gronie to świetny pomysł. Cielęcina  to chude i kruche mięso o łagodnym smaku, doskonałe dla dużych i małych domowników. Doskonała pieczeń cielęca potrzebuje czasu, ale to jedyny warunek udanego obiadu. Wypróbuj przepis na cielęcinę pieczoną po litewsku i ciesz się pieczenią nad pieczeniami według tradycyjnego przepisu. 

Cielęcina to delikatne mięso od niedojrzałych płciowo krów. Mięso cielęce jest umiarkowanie tłuste. Żeby nie wyschło w trakcie  pieczenia, należy go obłożyć cienkimi plastrami słoniny, boczku lub bekonu i obwiązać sznurkiem. 

SKŁADNIKI

  • Na pieczeń cielęcą:
  • 1,5 kg zadniej cielęciny bez kości lub łopatki cielęcej
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 pasternak
  • 1 duża cebula
  • pół średniego selera
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 100 g słoniny lub boczku lub bekonu
  • sól
  • 100 g masła
  •  
  • Na sos:
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszenne lub innej bezglutenowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane i umyte warzywa, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z musztardą i tak przygotowaną masą natrzeć mocno cielęcinę. Mięso umieścić w kamiennym lub stalowym garnku, przycisnąć obciążonym talerzykiem i umieścić w lodówce na 2 doby.
  • Przed pieczeniem cielęcinę oczyścić z błonek, osuszyć, obłożyć słoniną pokrojoną w cienkie, wręcz przezroczyste plasterki i obwiązać bawełnianym sznurkiem.
  • Pieczeń ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie i wstawić go piekarnika rozgrzanego do 220°C. Po kwadransie zmniejszyć temperaturę do 170°C i piec przez półtorej godziny, często polewając stopionym masłem i wytworzonym w czasie marynowania sosem.
  • Gotową pieczeń wyjąć, szczelnie obłożyć folią aluminiową i pozostawić na 20 minut, aby odpoczęła.
  • Około 1 szklankę sosu z brytfanny przecedzić do rondelka, dodać 1 szklankę śmietany rozmieszaną z 1 łyżeczką mąki i zagotować.
  • Z mięsa zdjąć sznurek, pieczeń pokroić w plastry i podawać z sosem, ziemniakami z wody i sałatą.