Nogi kurczaka, ziemniaki i majonez: przepis na najłatwiejszy obiad świata

Pieczone nogi kurczaka z ziemniakami i pomidorami
Autor: Shutterstock Nogi kurczaka pieczone z ziemniakami w majonezie podane z pomidorami
łatwy
15 min
4

Nogi kurczaka, ziemniaki i majonez to trio składników, które nigdy nie zawodzi. Majonez to tajny sprzymierzeniec zapracowanych i żyjących w niedoczasie. Przyspiesza marynowanie mięsa i pozwala szybciej upiec nogi kurczaka, które z zewnątrz będą chrupiące, a w środku soczyste i pyszne. Oto przepis na najłatwiejszy obiad świata. Coś specjalnie dla tych co maja mało czasu, a lubią dobrze zjeść. 

Kurczak: szybko, łatwo, smacznie!

Mięso kurczaka to surowiec uniwersalny i łatwy do przyrządzenia. Kurczak jest znakomity nieomal w każdej postaci: pieczony, duszony, gotowany, smażony; na zimno i na gorąco; na słodko i pikantny. Trudno sobie chyba wyobrazić inny produkt, który dawałby naszym kulinarnym umiejętnościom tak wielkie pole do popisu. Mięso kurcząt jest smaczne i ma bardzo delikatną strukturę. Przygotowuje się zdecydowanie szybciej niż inne gatunki mięsa. Na koniec powiedzmy sobie szczerze, dania z mięsa kurcząt są po prostu tanie.

 

Zobacz galerie przepisów na dania z udkami kurczaka:

SKŁADNIKI

  • 4 nóżki kurczaka
  • 1 kg ziemniaków, drobnych, najlepiej młodych
  • 1 cebula
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka natrzeć przyprawą do kurczaka.
  • Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na połówki lub cząstki. Cebulę pokroić drobno i wymieszać z ziemniakami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do majonezu razem z curry. Wymieszać.
  • Połowę majonezu dodać do ziemniaków, wymieszać.
  • Na wierzchu ułożyć nóżki kurczaka i polać pozostałym majonezem.
  • Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 190°C. 
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej