Łopatka wieprzowa soczysta i krucha - przepis Beszamel.pl

Łopatka wieprzowa soczysta i krucha - przepis Beszamel.pl
Autor: Shutterstock Soczysta i krucha pieczeń z łopatki wieprzowej
łatwy
20 min
4

Krucha i soczysta łopatka wieprzowa to pieczeń idealna na świąteczny stół. Mięso rozpływające się w ustach. Do tego ćwikła... Rozmarzyłam się. Oto najłatwiejszy sposób na doskonałą pieczeń wieprzową z łopatki! 

SKŁADNIKI

  • 1,6 kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka szałwii
  • siatka lub sznurek do związania pieczeni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem.
  • Piekarnik rozgrzać do 200°C z termoobiegiem lub 220°C z funkcją grzania góra-dół.
  • Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć mieszaniną przypraw: solą, cukrem, ziołami i papryką.
  • Mięso z łopatki włożyć do siatki lub obwiązać sznurkiem. Dzięki temu zachowa bardziej zwarty kształt.
  • Mięso ułożyć na blasze wyłożonej dużym arkuszem folii aluminiowej. Folii powinno być tyle, żeby po wstępnym zapieczeniu, można nią otulić mięso.
  • Łopatkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
  • Po upływie pół godziny wyjmujemy pieczeń z piekarnika i dokładnie okrywamy mięso folią aluminiową.
  • Zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy 5 godzin w zwykłym trybie, z włączonym dolnym grzaniem.
  • Po upływie 5 godzin wyjmujemy pieczeń z piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200°C z termoobiegiem lub 220°C w zwykłym trybie. Zdejmujemy folię z pieczeni i pieczemy jeszcze 10 minut. Folię zachowujemy.
  • Gotową pieczeń wyjmujemy z piekarnika, okrywamy folią i pozostawiamy na 30 minut.
  • Zdejmujemy siatkę (sznurek), kroimy na plastry.
  • Podajemy z pieczonymi ziemniakami, warzywami korzeniowymi i chrzanem.
5 zasad, jak upiec mięso
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej