Smażona wątróbka z piekarnika: podajemy dobry przepis

2021-03-29
watrobka_smazona_z_piekarnika.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Warto przekonać się do wątróbki drobiowej, która jest tania, a przy tym wartościowa
średni
60 min
4

Dziwne, że tak dużo osób, a szczególnie dzieci, na słowo wątróbka wykrzywia się z niesmakiem. Przecież z wątróbki drobiowej przyrządza się znakomite dania. Jednym z nich jest wątróbka smażona w panierce z cebulą, którą serwujemy z piekarnika. Tym daniem można przekonać do wątróbki każdego.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 3-4 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka
  • 3 jajka
  • bułka tarta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zanim zaczniemy smażyć wątróbkę, trzeba wcześniej przygotować cebulę (na 1 kg wątróbki przynajmniej 3-4). Kroimy ją na średniej grubości talarki. Smażymy na oleju do uzyskania lekko złocistego koloru, pod koniec smażenia cebulę trochę solimy i doprawiamy pieprzem. Nie może być zbyt mocno wysmażona, bo potem będzie jeszcze nabierać koloru w piekarniku.
  • Wątróbkę drobiową (najlepiej kurzą, ale i indycza nie jest zła) dobrze płuczemy w wodzie (najlepiej w misce), oczyszczamy z wszelkich błonek, farfocli i pozostałości żółci, przecinamy na pół w najwęższym miejscu (cała wątróbka na patelni pęcznieje i gorzej się smażą boki), odcedzamy na sitku.
  • Przygotowujemy panierkę. Do jednego pojemnika (miseczki) sypiemy mąkę, w drugim roztrzepujemy jajka (na 1 kg wątróbki przynajmniej 3 szt.), do trzeciego sypiemy bułkę tartą. Na patelni rozgrzewamy olej. Kolejność obtaczania wątróbki jest następująca: mąka, jajko, bułka. W każdym z tych składników trzeba to zrobić jak najbardziej dokładnie. Wątróbkę obsmażamy z obu stron na lekko brązowy kolor. Nie należy wątróbki smażyć na dużym ogniu, bo spali się wierzch, a środek pozostanie surowy.
  • Po usmażeniu układamy warstwę wątróbki w naczyniu żaroodpornym lub w innym, które można wstawić do piekarnika. Solimy i układamy na wątróbce cebulę. Podczas gdy będziemy smażyć kolejną porcję wątróbki, tę już gotową wstawiamy do piekarnika nagrzanego najwyżej do 90 st. Kolejną warstwę wątróbki układamy na tej pierwsze i doprawiamy solą i cebulą. Gdy już usmażone będzie wszystko, wstawiamy wątróbkę do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Sygnałem do jej wyjęcia będzie mocno zrumieniona cebula.
  • Smażoną wątróbkę z piekarnika podajemy na ciepło, chociaż i na zimno jest pyszna. Najlepiej smakuje z chlebem i ogórkiem kiszonym.