Jak przyrządzić jagnięcinę? Pieczony udziec jagnięcy

2021-12-13
jagniecina-co-mozna-przyrzadzic-z-jagnieciny-3-przepisy-na-jagniecine.jpg
Autor: photos.com Pieczona jagnięcina znakomicie smakuje np. z ziemniakami
łatwy
90 min
4

Jagnięcina to mięso chude, delikatne i soczyste. Nadaje się do przyrządzania wielu potraw - pieczeni, kotletów, gulaszu czy dań egzotycznych. Proponujemy przepis na pyszny udziec jagnięcy pieczony.

SKŁADNIKI

  • udziec jagnięcy z kością ok. 2 kg
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • świeży rozmaryn
  • oliwa
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć, osuszyć, nakłuć ostrym nożem w kilku miejscach na głębokość 2–3 cm.
  • W nakłuciach umieścić plasterki czosnku i gałązki rozmarynu. Mięso oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą.
  • Udziec umieścić bezpośrednio na ruszcie piekarnika, rozgrzanego do 200 st. C. Pod rusztem ustawić blachę do pieczenia, w której będzie zbierał się skapujący tłuszcz.
  • Piec ok. 80 minut, polewając zbierającym się tłuszczem.
5 zasad, jak upiec mięso