Boczek z piekarnika lepszy niż tradycyjna pieczeń wieprzowa: łatwy przepis na pyszny obiad

Boczek z piekarnika lepszy niż tradycyjna pieczeń wieprzowa: łatwy przepis na pyszny obiad

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Boczek marynowany w czosnku, a następnie pieczony w piekarniku dosłownie rozpływa się w ustach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Boczek marynowany w czosnku i pieczony w piekarniku jest lepszy niż tradycyjna pieczeń wieprzowa. Oto łatwy przepis na pyszny obiad z najsmaczniejszego i najtańszego kawałka wieprzowiny. Po prostu palce lizać! 

Składniki

  • 1,5 kg boczku ze skórą i żeberkami

  • 1 główka czosnku

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego, grubo mielonego lub młotkowanego

  • 0,5 łyżeczki listka laurowego, pokruszonego drobno

  • 2 cebule

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ząbki czosnku oczyścić, przecisnąć przez praskę lub posiekać drobno w malakserze.

  • W miseczce wymieszać rozdrobniony czosnek z solą, pieprzem i listkiem laurowym. Dodać 3 łyżeczki wody i ponownie wymieszać.

  • Wyciąć żeberka z boczku. Kostki zachować. Skórę naciąć w kratkę. 

  • W mięsie wykonać wąskim ostrym nożem nacięcia, które napełnić przygotowaną mieszanką przypraw. Następnie tą mieszanką natrzeć całe mięso. Boczek okryć folią lub włożyć do naczynia i przykryć pokrywką, wstawić do lodówki i pozostawić na co najmniej 3 godziny, jeszcze lepiej na 12 godzin, aby mięso się zamarynowało.

  • Boczek wyjąć z lodówki na 30 minut przed pieczeniem.

  • Piekarnik rozgrzać do 200°C. 

  • Na dnie brytfanny ułożyć zachowane kości żeberek, tworząc z nich ruszt razem z cebulą pokrojoną na plastry grubości kostek.

  • Na kostkach i cebuli ułożyć boczek skórą do góry. 

  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 1,5 godziny. 

Ocena: 4,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).