Wieprzowe golonki pieczone w piwie: chrupka skórka i miękka wieprzowina

Wieprzowe golonki pieczone w piwie: chrupka skórka i miękka wieprzowina
Autor: Shutterstock Golonki wieprzowe pieczone w piwie z cebulą
łatwy
60 min
4

Wieprzowe golonki pieczone w piwie to pyszne danie. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale warto rozłożyć etapy gotowania na 2 dni, aby cieszyć się pyszną chrupką skórka i miękkim mięsem wieprzowy, które rozpływa się w ustach. 

SKŁADNIKI

  • 4 golonki tylne, średniej wielkości, po 1 golonce na 1 osobę
  • 1,5 l rosołu drobiowego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól
  • 1 butelka ciemnego piwa typu porter
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka majeranku
  • pół łyżki mielonego kminku
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Golonki ułożyć w garnku, zalać rosołem, dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Przykryć pokrywką i gotować około 2 godzin. Wyjąć z rosołu i przestudzić. Rosół można wykorzystać do przygotowania ramenu.
  • Olej wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, mieloną papryką, kminkiem i pieprzem. Za pomocą pędzla posmarować golonki przygotowaną mieszaniną. Odstawić na 1 godzinę lub dłużej. Na tym kończy się pierwszy etap, warto zaplanować go dzień wcześniej przed pieczeniem. 
  • W brytfannie układamy na dnie grubo pokrojoną cebulę. Na cebuli ułożyć golonki. Zalać piwem i wstawić do piekarnika. 
  • Piec 1 godzinę w 200°C.
  • Podawać z surówką z kiszonej kapusty i ewentualnie z pieczonymi ziemniakami. 
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej