Wieprzowe golonki pieczone w piwie: chrupka skórka i miękka wieprzowina

Wieprzowe golonki pieczone w piwie: chrupka skórka i miękka wieprzowina

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Golonki wieprzowe pieczone w piwie z cebulą

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wieprzowe golonki pieczone w piwie to pyszne danie. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale warto rozłożyć etapy gotowania na 2 dni, aby cieszyć się pyszną chrupką skórka i miękkim mięsem wieprzowy, które rozpływa się w ustach. 

Składniki

  • 4 golonki tylne, średniej wielkości, po 1 golonce na 1 osobę

  • 1,5 l rosołu drobiowego

  • 10 ziarenek pieprzu

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sól

  • 1 butelka ciemnego piwa typu porter

  • 2 cebule

  • 2 łyżki oleju

  • 4 ząbki czosnku

  • łyżka słodkiej papryki

  • łyżka majeranku

  • pół łyżki mielonego kminku

  • pół łyżeczki pieprzu mielonego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Golonki ułożyć w garnku, zalać rosołem, dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie i listek laurowy. Przykryć pokrywką i gotować około 2 godzin. Wyjąć z rosołu i przestudzić. Rosół można wykorzystać do przygotowania ramenu.

  • Olej wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, mieloną papryką, kminkiem i pieprzem. Za pomocą pędzla posmarować golonki przygotowaną mieszaniną. Odstawić na 1 godzinę lub dłużej. Na tym kończy się pierwszy etap, warto zaplanować go dzień wcześniej przed pieczeniem. 

  • W brytfannie układamy na dnie grubo pokrojoną cebulę. Na cebuli ułożyć golonki. Zalać piwem i wstawić do piekarnika. 

  • Piec 1 godzinę w 200°C.

  • Podawać z surówką z kiszonej kapusty i ewentualnie z pieczonymi ziemniakami. 

Ocena: 3,2
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).