Pasztet ziemniaczany z pieczarkami i wędzoną rybą

2021-03-29
Pasztet ziemniaczany z pieczarkami i wędzoną rybą
Autor: Shutterstock
średni
60 min
4

Pasztet ziemniaczany z pieczarkami i wędzoną rybą to propozycja aromatycznej jarskiej zapiekanki. Puszyste puree ziemniaczane przełożone pieczarkami i rybą to propozycja na obiad lub kolację.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • pół szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • odrobina przyprawy typu Vegeta
  • sól
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 15 dag pieczarek
  • 20 dkg wędzonej ryby
  • łyżka tartej bułki
  • łyżka tartego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, ugotować, odparować i utrzeć z masłem i mlekiem na puree.
  • Kiedy masa przestygnie dodać jajka i ponownie utrzeć, przyprawić solą, pieprzem i jarzynką.
  • Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Połowę masy ziemniaczanej włożyć do formy i wyrównać.
  • Na warstwę ziemniaków posypać równomiernie drobno posiekane mięso ryby i podsmażone na tłuszczu pieczarki.
  • Przykryć pozostałą masą, posypać żółtym serem i skropić masłem.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Po wyjęciu posypać zieleniną.