Pasztet z królika z pistacjami [WIDEO]

Pasztet z królika z pistacjami [WIDEO]

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Kamis

Pasztet z królika jest delikatniejszy niż ten przygotowany z mięsa wołowego i wieprzowego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 75 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pasztet z królika z pistacjami to wykwintne danie, które uświetni każde święta. Delikatny smak mięsa królika przenika się z wyjątkowym aromatem pistacji. Jak przygotować rewelacyjny pasztet  z królika z pistacjami? Podajemy sprawdzony przepis.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny: Pasztet z dzika oraz Pasztet z królika z sosem żurawinowym.

Składniki

  • 600 g mięsa z królika

  • 200 g wątróbek drobiowych

  • 150 g pistacji

  • 1 kajzerka

  • 200 g słoniny

  • 1 cebula

  • 5 jaj

  •  

  • Przyprawy:

  • 3-5 liści laurowych,

  • 5 szt. ziela angielskiego,

  • przyprawa "Pasztet szlachecki z pieca" firmy Kamis

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wątróbkę z cebulą podsmażyć, dodać mięso królika, liście laurowe oraz ziele angielskie.

  • Podlać wodą i dusić około 40 minut.

  • Pod koniec dodać bułkę i wystudzić.

  • Całość zmielić 2-3 razy, dodać jaja, przyprawę Pasztet szlachecki z pieca, pistacje, dokładnie wymieszać.

  • Zamrożoną słoninę pokroić w bardzo cienkie plastry, wyłożyć nimi formę do pasztetu, dodać masę, dokładnie ubić.

  • Piec około 50 minut w temp. 170ºC.

Ocena: 5