Pasztet z królika babci Anieli - stary, wypróbowany przepis

Pasztet z królika babci Anieli - stary, wypróbowany przepis
Autor: Shutterstock Pasztet z mięsa królika jest delikatnieszy niż ten wieprzowy
łatwy
75 min
4

Pasztet z królika  babci Anieli to wykwintne danie, które uświetni każde święta. Delikatny smak mięsa królika  sprawia, że pasztet jest lżejszy niż wieprzowy. Jak przygotować rewelacyjny pasztet  z królika? Podajemy stary, sprawdzony przepis babci Anieli.

SKŁADNIKI

  • królik w całości, ok 1.5 kg
  • 40 dag wątróbki wieprzowej lub indyczej
  • 20-25 dag surowej słoniny
  • 50 dag karkówki
  • 2 czerstwe bułki lub 3 kromki chleba
  • gałka muszkatołowa
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu czarnego
  • 5 jaj
  • sól
  • smalec do obsmażenia wątróbki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Królika pokrojonego na porcje wkładamy do dużego garnka razem z karczkiem pokrojonym w grube plastry, marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, gotujemy godzinę, potem wyciągamy na talerz i studzimy wszystkie składniki. Wywar z gotowania mięsa zachowujemy.
  • Pieczywo zalewamy ciepłym wywarem i odstawiamy do namoczenia.
  • Wątróbkę obsmażamy na patelni z odrobiną soli, studzimy.
  • Mięso z królika dokładnie pozbawiamy kości i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy minimum dwukrotnie w maszynce.
  • Pieczywo lekko odciskamy z nadmiaru płynu i również mielimy.
  • Do masy mięsnej na pasztet z królika dokładamy jaja, ścieramy gałkę muszkatołową, solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę wywaru pozostałego z gotowania mięsa.
  • Foremki na pasztet z królika wykładamy papierem do pieczenia, słoninę kroimy w cienkie plastry (najlepiej to robić, jeśli słonina jest częściowo zamrożona) i wykładamy nimi spód i wierzch pasztetu.
  • Pasztet z królika zapiekamy ok. 90 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza. Na dno blach, na których stawiamy foremki możemy wlać wodę, wtedy mamy gwarancję, że pasztet nie będzie suchy.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnego pasztetu

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety z dziczyzny:

Pasztet z dzika 

Pasztet z królika z sosem żurawinowym.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety:

Pasztet jajeczny z pieczarkami,

Pasztet z suszonymi pomidorami

Pasztet strasburski z wątróbek gęsich.

Pod materiałem wideo znajdziesz przepisy na pasztety bez mięsa

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej