Pasztet na święta: sprawdzony przepis

2021-12-02
Pasztet na święta Bożego Narodzenia
Autor: Shutterstock Domowy pasztet -  idealny na Boże Narodzenie.
trudny
150 min
4

Domowy pasztet chętnie przygotowujemy na święta czy inne uroczyste okazje. Pieczenie pasztetu wymaga odrobiny wysiłku, jednak jego smak wynagrodzi te trudy. Podajemy sprawdzony przepis na domowy pasztet idealny na święta - z suszonymi owocami i grzybami.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet polski, Pasztet domowy oraz Pasztet z grzybami.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pasztety: Pasztet jajeczny z pieczarkami, Pasztet cielęcyorazPasztet strasburski z wątróbek gęsich.

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 4 uda kurczaka (ok. 1-1,2 kg)
  • 300 g podgardla wieprzowego
  • 300 g pachwiny wieprzowej
  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 100 g słoniny
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 2-3 suszone bułki
  • 3-4 suszone grzyby
  • garść żurawiny (ok. 70 g)
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki majeranku
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
  • po 6 ziarenek ziela angielskiego, jałowca i pieprzu
  • 4 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso – wieprzowinę, wyfiletowane uda z kurczaka, podgardle, pachwinę i wątróbki – umyć i obsmażyć.
  • Następnie włożyć do dużego rondla, dodać cebulę, marchew, pietruszkę, selera, czosnek, suszone grzyby, liście laurowe, ziarnka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu, posolić, podlać ok. 1 szklanką wody i dusić do miękkości.
  • Gdy mięso ostygnie, wyjąć je i dwa razy zmielić przez maszynkę. Następnie przecedzić sos z duszenia, namoczyć w nim bułki i również je zmielić. Do masy mięsnej można dodać także zmielone marchewki i pietruszkę oraz resztę przecedzonego sosu.
  • Do masy dodać jajka, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dobrze wymieszać. (Jak przyprawiać pasztet? Sprawdź tutaj.)
  • Mięso podzielić na cztery części (lub więcej, w zależności od wielkości foremek).
  • Foremki nasmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, a na dno położyć cienkie paseczki słoniny.
  • Do pierwszej foremki włożyć masę mięsną do 3/4 wysokości. Do drugiej – mięso wymieszane z żurawiną, do trzeciej – z drobno pokrojoną śliwką, do czwartej – z pokrojonymi drobno i obsmażonymi pieczarkami.
  • Piec godzinę w temperaturze 160ºC. Po tym czasie wyjąć foremki i odstawić do ostygnięcia. Dopiero potem foremki można odwrócić do góry dnem i wyjąć pasztety. (Sprawdź również sprawdzone rady kucharza - jak piec pasztet).