Pasztet z cukinii - sprawdzony przepis

2021-03-29
jak-zrobic-pasztet-z-cukinii-podajemy-przepis.jpg
Autor: photos.com Pasztet z cukinii jest smaczny i na ciepło i na zimno.
łatwy
20 min
4

Sprawdź, jak przyrządzić pasztet z cukinii. Idealny dla wegetarian, a także dla tych, którzy  chcą odżywiać się nieco lżej. Cukinia to warzywo bardzo popularne na polskich stołach. Przyrządza się z niej pożywne zupy, drugie dania, sałatki i marynaty. Cukinia świetnie nadaje się do duszenia, smaczna jest również na surowo.

Przepisów na pasztet z cukinii znajdziemy w internecie mnóstwo. Podstawowe składniki do jego przyrządzenia to żółty ser, bułka tarta, jajka, cebula i oczywiście cukinia. W niektórych wariantach przepisu do pasztetu z cukinii dodaje się także czosnek, pieczarki, marchewkę, otręby pszenne lub kaszę, np. kukurydzianą, a zamiast pietruszki np. zioła prowansalskie i majeranek. Tylko od waszych upodobań smakowych i fantazji zależy, czy będziecie chcieli zmodyfikować podstawowy przepis i dodać jeszcze jakiś kolejny składnik, który urozmaici potrawę.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki startej cukinii
  • 20 dag startego sera żółtego (np. typu gouda lub morski)
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • ½ szklanki oleju
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię należy obrać, wydrążyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć na sitku.
  • Ser i cebulę ścieramy na tarce i mieszamy ze startą cukinią, dwiema szklankami bułki tartej, 2 jajkami i pokrojoną natką pietruszki.
  • Do wszystkich składników dolewamy ½ szklanki oleju i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Całość dokładnie mieszamy, wkładamy do długiej, prostokątnej brytfanki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy z wierzchu bułką tartą.
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40-45 min (pasztet powinien się ładnie przyrumienić). 
  • Upieczony pasztet podajemy na ciepło, np. do drugiego dania lub jako zimną przekąskę.