Znakomita pasta z twarożku ołomunieckiego

2021-03-29
Znakomita pasta z twarożku ołomunieckiego
Autor: Shutterstock Twarożek ołomuniecki to regionalny czeski przysmak.
łatwy
10 min
4

Smaczna i niezwykle aromatyczna pasta z twarożku ołomunieckiego to znakomity dodatek do kanapek, krakersów lub pokrojonych w słupki świeżych warzyw.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 25o g twarożku ołomunieckiego
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki jasnego piwa
  • 1 szlotka
  • 4 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • kminek mielony
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Twarożek i masło dokładnie rozgnieć widelcem.
  • Dodaj śmietanę i piwo i połącz składniki w jednolitą masę.
  • Szalotkę obierz i drobno posiekaj, szczypiorek posiekaj. Dodaj do pasty.
  • Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.