Pyszna pasta z makreli do pieczywa: prosty przepis

2021-03-29
Pasta z makreli do pieczywa
Autor: thinkstockphotos.com Prosta w przygotowaniu, smaczna i pożywna - pasta z makreli to idealne smarowidło do chleba
łatwy
15 min
4

Makrela obfituje w witaminę A niezbędną dla prawidłowego widzenia i potrzebną skórze. Jest też dobrym źródłem żelaza koniecznego do wytwarzania hemoglobiny. Pastę z makreli jemy na chlebie bez masła czy innych smarowideł - ryba sama w sobie jest już wystarczająco tłusta!

SKŁADNIKI

  • tuszka makreli wędzonej
  • 30 dag białego półtłustego sera
  • pęczek koperku lub szczypiorku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę dokładnie oczyść z ości i podziel na kawałki.
  • Zmiksuj z białym serem (można też rozgnieść widelcem i wymieszać z serem trzykrotnie mielonym).
  • Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekaną zieleninę, wymieszaj. Podawaj z pełnoziarnistym chlebem.