Masło orzechowe z orzechów laskowych lub ziemnych: przepis

Masło orzechowe z orzechów laskowych lub ziemnych: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Masło orzechowe jest bardzo łatwe do przygotowania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Orzechy to bardzo zdrowa przekąska. Jeśli nie lubisz chrupać - zrób z nich masło orzechowe - zdrowsze niż to ze sklepowego słoika. Potrzebne ci będą tylko orzechy i blender albo Thermomix.

Składniki

  • 2 szklanki orzechów laskowych lub arachidowych

  • 2,5 łyżeczki oleju roślinnego,

  • pół łyżeczki cukru,

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.

  • Wysyp orzechy na blaszkę do pieczenia, dodaj łyżeczkę oleju i włóż na 6-8 minut do piekarnika. Pilnuj, aby się nie spaliły, mieszaj je co 2 minuty.

  • Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

  • Wsyp orzeszki do torebki i pocieraj - pozbędziesz się w ten sposób brązowej skórki.

  • Wsyp orzeszki do miksera z metalowym ostrzem i dolej łyżeczkę oleju roślinnego.

  • Zmiksuj orzeszki na miazgę (ok. 3 minut). Im więcej czasu spędzą w mikserze, tym gładszą konsystencję uzyskasz.

  • Dopraw masło według smaku, dodając cukier, miód lub sól.

  • Przełóż masło do słoika i wstaw do lodówki na 2 dni.

Ocena: 2,8