Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Masło orzechowe z orzechów laskowych lub ziemnych: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Masło orzechowe jest bardzo łatwe do przygotowania
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Orzechy to bardzo zdrowa przekąska. Jeśli nie lubisz chrupać - zrób z nich masło orzechowe - zdrowsze niż to ze sklepowego słoika. Potrzebne ci będą tylko orzechy i blender albo Thermomix.
Składniki
2 szklanki orzechów laskowych lub arachidowych
2,5 łyżeczki oleju roślinnego,
pół łyżeczki cukru,
szczypta soli
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.
Wysyp orzechy na blaszkę do pieczenia, dodaj łyżeczkę oleju i włóż na 6-8 minut do piekarnika. Pilnuj, aby się nie spaliły, mieszaj je co 2 minuty.
Wyjmij blaszkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Wsyp orzeszki do torebki i pocieraj - pozbędziesz się w ten sposób brązowej skórki.
Wsyp orzeszki do miksera z metalowym ostrzem i dolej łyżeczkę oleju roślinnego.
Zmiksuj orzeszki na miazgę (ok. 3 minut). Im więcej czasu spędzą w mikserze, tym gładszą konsystencję uzyskasz.
Dopraw masło według smaku, dodając cukier, miód lub sól.
Przełóż masło do słoika i wstaw do lodówki na 2 dni.