Tradycyjna pascha wielkanocna z twarogu - sprawdzony przepis

Tradycyjna pascha wielkanocna z twarogu - sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tradycyjna pascha wielkanocna z sera twarogowego, z bakaliami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pascha wielkanocna to deser, który obok babki wielkanocnej, powinien znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Tradycyjna pascha wielkanocna jest bardzo słodka, przygotowuje się ją z twarogu, masła, mleka lub śmietany. Bakalie można dodać według upodobań.

Składniki

  • 1 kg tłustego białego sera

  • kostka miękkiego masła

  • szklanka cukru

  • szklanka śmietany 30 proc.

  • 3 żółtka

  • 3 jaja

  • szklanka bakalii (orzechy, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa)

  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zmiksować ser z jajami, żółtkami, masłem i śmietaną. Przełożyć do garnka. Ciągle mieszać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze oznaki gotowania.

  • Schłodzić - najlepiej gwałtownie, utrzeć z cukrem, dodając na końcu bakalie.

  • Sitko wyłożyć gazą, nałożyć masę, obciążyć z góry i pozostawić na 12 godzin w chłodzie do odciśnięcia serwatki. Można zrobić jedną paschę na dużym sitku lub durszlaku bądź kilka mniejszych.

Ocena: 2,4