Ośmiornica z pomidorami w czerwonym winie

Ośmiornica z pomidorami w czerwonym winie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ośmiornica z pomidorami w czerwonym winie najlepiej smakuje z makaronem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Ośmiornica z pomidorami w czerwonym winie to danie niekonwencjonalne u nas, ale nie niedostępne. Ośmiornicę mrożoną można kupić nawet w dyskontach, często w promocyjnych cenach. Uduszona z pomidorami, winem i przyprawami smakuje wybornie.

Składniki

  • 650 g ośmiornicy 

  • 2 łyżki oliwy 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 1 mała cebula 

  • 2 ziela angielskie

  • 1 listek laurowy

  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 

  • szczypta chili w proszku

  • 0,5 szklanki czerwonego wina

  • 1 puszka obranych pomidorów 

  • 0,5 szklanki wody

  • kilka pomidorków koktajlowych (według uznania) 

  • 1,5 szklanki makaronu drobnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Oczyść ośmiornicę i rozbij tłuczkiem. Pokrój na kawałki.

  • Na patelni podsmaż starty czosnek i posiekaną cebulę z dodatkiem oliwy. Dodaj kawałki ośmiornicy i wszystkie przyprawy.

  • W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.

  • Wlej czerwone wino na patelnię i gotuj wszystkie składniki przez kilka minut. Dodaj posiekane pomidory z puszki oraz wodę.

  • Zagotuj i przykryj. Po chwili przełóż wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 15 minut.

  • Pod koniec pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe i ugotuj makaron. Potem połącz wszystkie składniki z makaronem. 

 

Ocena: 0