Zupa grzybowa: przepis na tradycyjne wigilijne danie

2022-12-09
Zupa grzybowa: przepis na tradycyjne wigilijne danie
Autor: Shutterstock Wigilijna zupa grzybowa na suszu ze szkachetnych grzybów, to prawdziwa uczta dla zmysłów
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Zupa grzybowa na bazie suszu jest jedną z tych wigilijnych potraw, które pamiętamy z dzieciństwa. Spróbuj zrobić ją zgodnie z naszym przepisem - gwarantujemy, że twoi najbliżsi będą zachwyceni jej zapachem i smakiem i na długo zapamiętają świąteczną atmosferę wigilijnego wieczoru. Przepis pochodzi z książki ,,Polskie święta".

Zupa grzybowa wigilijna, przygotowana na przykład według przepisu babci to dla wielu osób symbol domowej Wigilii. Jedyna w swoim rodzaju najlepsza zupa grzybowa, esencjonalna, choć postna, zabielana lub nie, stanowi kwintesencję polskich świąt. Podajemy ją z makaronem typu wstążki, lub drobniejszym.

Grzyby suszone - jakie do zupy grzybowej na wigilię?

Przygotowanie zupy grzybowej na wigilię nie jest  bardzo skomplikowane, liczy się jakoś jej głównego składnika - suszonych grzybów. Jeśli dysponujecie zapasami z własnych zbiorów to jesteście w bardzo komfortowej sytuacji. Jeśli nie, polecamy w najbliższym roku kupić świeże prawdziwki i samodzielnie je ususzyć - zmniejszycie w ten sposób koszty i unikniecie przykrych niespodzianek w postaci kupnego suszu z robaczkami. Gdy nie wiecie, jak ugotować zupę grzybową, polecamy sprawdzony i prosty przepis poniżej.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:

Zupa grzybowa po staropolsku,

Zupa grzybowa z łazankami,

Warmińska zupa grzybowa.

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, 

Wigilijny barszcz z uszkami,

Zupa migdałowa

Tradycyjna zupa rybna

SKŁADNIKI

  • 10 dekagramów suszonych prawdziwków
  • seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • cytryna
  • 1 łyżka miodu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane marchewki, pietruszki i selera pokroić.
  • Zalać 3 litrami wody, dodać przyprawy, gotować pod przykryciem 15 minut.
  • Zalać grzyby wrzątkiem na 3 minuty, następnie odcedzić i dokładnie umyć.
  • Dodać grzyby do gotujących się warzyw.
  • Wlać olej, gotować na średnim ogniu, zbierając szumowiny. W miarę potrzeby uzupełniać wodą.
  • Po 30 minutach dodać cieniutko obraną skórkę ze sparzonej cytryny i połowę wyciśniętego z niej soku.
  • Gotować przynajmniej 15 minut (aż grzyby będą miękkie). Dodać miód i resztę soku z cytryny. Jeśli chcesz, aby zupa była smaczniejsza, powinna postać parę godzin przed podaniem. Bezpośrednio przed kolacją wystarczy ją podgrzać.
Czy warto jeść grzyby?