Tęczowa pieczeń cielęca: przepis na wykwintne danie główne na sylwestra

2021-03-29
Pieczeń cielęca - przepis
Autor: materiały prasowe Franke Tęczowa przepis cielęca - murowany kandydat na głównego bohatera sylwestrowego przyjęcia.
średni
40 min
4

Tęczowa pieczeń cielęca - już sama nazwa zachęca do spróbowania tego oryginalnego dania! Sylwestrowa uczta w domu wymaga od gospodarza organizacji bez zarzutu. Jeśli przyjmiemy zasadę, że każdy z gości przynosi jakiś smakołyk – odciążymy nieco własny harmonogram prac. Niektórzy mogą pomyśleć, że to nie wypada... że to nieeleganckie poprosić gości, aby przynieśli ze sobą chociażby przystawkę. Jeśli umówimy się jednak w ten sposób ze wszystkimi imprezowiczami, nie ma w tym nic dziwnego. To normalne, że każdy wnosi wkład własny w noworoczną prywatkę. Zostawiając drobne przystawki i przekąski, my w tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie czegoś nieco bardziej wykwintnego. Co powiecie na tęczową pieczeń cielęcą? Rezygnując z przygotowania szybkiego finger food, możemy postawić na coś bardziej wyrafinowanego!

Sprawdź także: Sałatka z kozim serem, Paella z owocami morza oraz Koktajl krewetkowy

Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Utłucz plastry mięsa, a krawędzie wyrównaj nożem.
  • Odcięte skrawki ułóż na wierzchu i przykryj gotowaną szynką.
  • Umyj i drobno posiekaj pietruszkę.
  • Jajka wbij do miski, a następnie dodaj pietruszkę.
  • Do całości dolej ok. 2 łyżki mleka, dodaj starty ser oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko delikatnie pomieszaj.
  • Przygotowaną masę wlej na patelnię, podsmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek do czasu, aż masa zgęstnieje.
  • Przerzuć omlet na drugą stronę, a po usmażeniu odstaw do ostygnięcia.
  • Omlet połóż na szynce, uprzednio położonej na plastrach cielęciny. Zawiń w ruloniki i zabezpiecz całość, umieszczając kilka liści szałwii i rozmarynu pomiędzy wykałaczką a mięsem.
  • Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, umieść pieczeń w naczyniu wodoodpornym, skrop niewielką ilością oliwy z oliwek, a na wierzchu umieść kilka kawałeczków masła. Włóż do piekarnika.