Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec [WIDEO]

Placek makowy - dla wszystkich, którym znudził się tradycyjny makowiec [WIDEO]

Placek makowy z powodzeniem może zastąpić tradycyjny świąteczny makowiec.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placek makowy zamiast makowca? Jak uczynić tradycji zadość i przyrządzić ciasto z maku, gdy znudził nam się tradycyjny makowiec?

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

Składniki

  • Składniki na ciasto:

  • 200 g margaryny

  • 1 i 3/4 szklanki mąki

  • 2/5 szklanki cukru

  • 1 jajko

  •  

  • Składniki na nadzienie:

  • 1 puszka gotowej masy makowej

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/2 szklanki kaszy manny

  • 200 g dowolnych bakalii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki na ciasto połącz za pomocą miksera. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

  • Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij koło o średnicy 30 cm. Ciastem wylep spód i boki tortownicy. Nakłuj widelcem. Wstaw do zamrażarki.

  • Jajka ubij na puch z cukrem. Wymieszaj z masą makową i kaszą manną.

  • Tak przygotowaną masę wymieszaj z bakaliami i wyłóż na schłodzony spód.

  • Pozostałe ciasto rozwałkuj i wytnij z niego foremkami małe gwiazdeczki. Z ciasta możesz również zrobić wałeczki i ułożyć z nich na cieście kratkę.

  • Gwiazdki z ciasta ułóż na masie makowej. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-50 minut w 180 st. C.

Ocena: 5