Piernik: szybki przepis na ostatnią chwilę przed Wigilią

Piernik: szybki przepis na ostatnią chwilę przed Wigilią

Autor Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

Piernik wigilijny symbolizował dobrobyt i pomyślność. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Piernik - jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw symbolizowała na świątecznym stole dobrobyt i powodzenie. Ciasto piernikowe najlepiej przygotować na pewien czas przed świętami. Z biegiem dni nabierze ono smaku i zapachu. Jednak również i świeżo wyjęty z piekarnika piernik ma niepowtarzalny aromat i smak. Podajemy przepis na szybki piernik dla zapracowanych!   

Polecamy również inne, szybkie przepisy na pierniki wigilijne dla spóźnialskich: Piernik marchewkowy, Piernik z dyni oraz Piernikowe brownie z czerwonej fasoli.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać, dodać cukier, przyprawę do piernika, jajka, miód i wlać sodę rozpuszczoną w 0,5 szklanki wody.

  • Zagnieść ciasto i wlać je do wyłożonej papierem blachy.

  • Ciasto piec w 180 st. C przez ok. 40 minut.

  • Zrobić polewę czekoladową według przepisu na opakowaniu.

  • Ostudzony piernik polać i udekorować obranymi ze skórki migdałami. Piernik można udekorować również za pomocą kupionych w sklepie ozdób albo domowego lukru.

Ocena: 0