Pączki z powidłami: przepis tradycyjny na staropolskie pączki

2021-03-29
Pączki z powidłami
Autor: Shutterstock Pączki z powidłami - pyszne, mięciutkie, słodkie!
łatwy
40 min
4

Pączki z powidłami to przysmak każdego łasucha. I nie tylko. Najlepsze na tłusty czwartek są te, które usmażymy samodzielnie. Będziemy wówczas w stu procentach pewni świeżości pączków i źródła ich pochodzenia. Warto spróbować i zrobić samodzielnie usmażyć polskie staropolskie!

Zobacz galerię przepisów na pączki!

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Rozczyn:
  • 5 dag drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 żółtek i 1 jajko
  • 15 dag masła klarowanego
  • 1 szklanka słodkiej śmietany
  • Oraz:
  • powidła śliwkowe
  • 1 kg smalcu
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Składniki rozczynu mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut.

    W tym czasie mieszamy mąkę z cukrem, jajami, masłem i śmietanką – w razie potrzeby dodajemy więcej mąki.

    Do masy dodajemy wyrośnięty rozczyn i wyrabiamy ciasto, z którego formujemy następnie 5-centymetrowe kulki.

    W każdej kulce robimy dołek, wkładamy łyżeczkę powideł i dokładnie zlepiamy boki.

    Pączki układamy na oprószonym mąką blacie do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

    W międzyczasie topimy w garnku smalec.

    Po ok. 10 minutach kulki wrzucamy do gorącego tłuszczu i smażymy z obu stron przez ok. 5-10 minut (pierwsze smażą się dłużej, ostatnie pączki krócej).

    Kiedy ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.