Pączki cytrynowe: przepis na wariację na temat tradycyjnego deseru na tłusty czwartek [WIDEO]

Pączki cytrynowe: przepis na wariację na temat tradycyjnego deseru na tłusty czwartek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pączki cytrynowe zaskoczą i zachwycą gości! 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Pączki cytrynowe - słodkie i miękkie pączki to oryginalna przekąska na karnawałową imprezę. Głównym składnikiem pączków cytrynowych obok mąki i jajek jest serek mascarpone. To właśnie mascarpone nadaje pączkom charakterystyczną miękkość i delikatność. Natomiast cytryna wnosi orzeźwienie. Przygotowanie cytrynowych pączków z mascarpone nie zabiera dużo czasu i poradzi sobie z nim każdy. Zaskocz swoich gości

Składniki

  • 240 g mąki pszennej

  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 40 g cukru pudru

  • starta skórki z połowy cytryny

  • trzy jaja

  • 250 g serka mascarpone

  • 1,5 łyżki spirytusu albo wódki

  • cukier puder do posypania

  • olej/smalec do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jaja ubijamy z cukrem, dodajem serek i alkohol, dokładnie mieszamy mikserem.

  • Na mniejszych obrotach dodajemy stopniowo mąkę, sól, proszk do pieczenia i skórkę z cytryny.

  • Kiedy ciasto będzie miało gładką konsystencję, przekładamy je do szprycy lub plastikowego woreczka z dużym otworem. Wyciskamy niewielkie porcje ciasta do garnka z rozgrzanym tłuszczem.

  • Smażymy pączki aż się zazłocą (tłuszcz nie może być zbyt gorący, żeby skórka się nie spiekła).

  • Upieczone pączki suszymy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

Ocena: 4,3