Oponki drożdżowe - wspomnienie z dzieciństwa na tłusty czwartek [WIDEO]

Oponki drożdżowe - wspomnienie z dzieciństwa na tłusty czwartek [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Oponki świetnie smakują, gdy obsypiemy je cukrem pudrem.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Oponki drożdżowe to jeden ze smaków, który wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Przyrządzane przez mamę czy babcię błyskawicznie znikały z talerza. Ich przygotowanie nie jest trudne. Warto więc przygotować je samodzielnie na tłusty czwartek!

Składniki

  • 765 g mąki pszennej

  • 40 g cukru

  • 250 ml mleka

  • 6 żółtek

  • 80 g drożdży

  • 60 g masła

  • 12 łyżek oleju słonecznikowego

  • 100 ml likieru cytrynowego

  • 250 g cukru pudru

  • cytryna

  • 175 ml wody

  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Utrzyj drożdże z cukrem, dodaj mleko. Żółtka wymieszaj z solą i dodaj do drożdży z mlekiem.

  • Masło roztop w rondelku i przestudź.

  • Na blat lub stolnicę przesiej mąkę. W środku powstałej górki mąki zrób dziurkę.

  • Do dziurki wlej rozczyn drożdżowy, dodaj likier cytrynowy, olej, ostudzone masło.

  • Zagnieć ciasto i wyrabiaj je, aż będzie gładkie. Przełóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • Gdy ciasto zwiększy objętość, rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy (lub na blacie) na grubość ok. 1,5 centymetra.

  • Szklanką wycinaj krążki. Z każdego krążka kieliszkiem wytnij środek. Przykryj ściereczką i pozostaw oponki do wyrośnięcia.

  • W tym czasie przygotuj lukier. W garnku zagotuj wodę z cukrem pudrem, 5 łyżkami soku wyciśniętego z cytryny, skórką otartą z cytryny. Gdy się zagotuje, jeszcze chwilę pomieszaj i odstaw.

  • Rozgrzej olej w garnku. Smaż oponki z obu stron, aż nabiorą złotobrązowego koloru.

  • Wyjmuj łyżką cedzakową i dokładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  • Za pomocą pędzelka posmaruj oponki lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Ocena: 0