Wydarzenia

W świecie kulinariów dzieje się dużo. Targi kulinarne, zjazdy food trucków i promocje produktów regionalnych - zawsze jest w czym wybierać. Godne polecenia są również kursy gotowania, fotografowania potraw czy też stylizacji dań. To najlepszy sposób na doszlifowanie umiejętności pod okiem specjalistów.

Wydarzenia

Plebiscyt: Gwiazda Wigilijnego Stołu

Zupa grzybowa, czy czerwony barszcz z uszkami? Smażony karp, czy liny w śmietanie? Makowiec, czy sernik? Co na pewno znajdzie się na Waszym wigilijnym stole? Co jest u Was gwiazdą Gwiazdki?  Zapraszamy Was do Wielkiego PLEBISCYTU. To dzięki Waszym głosom  wybierzemy potrawę najważniejszą, najpopularniejszą, najbardziej lubianą – słowem taką, która na polskim wigilijnym stole obowiązkowo musi być. Głosujcie na gwiazdę wigilijnego stołu >>> PLEBISCYT!  

Mistrzowskie gotowanie z Michelem Moranem

Na 18. piętrze "młotka", jak warszawiacy czule nazywają wieżowiec przy Smolnej 8, odbyło się prawdziwe spotkanie na szczycie. Pretekstem dla warsztatów z mistrzem Michelem Moran, była premiera portalu kulinarnego www.youkencook.pl. Miłośnicy gotowania znajdą tam m.in. przepisy video z Michelem Moran, który jest ambasadorem marki Kenwood.  I oto spełniły się moje najskrytsze marzenia. Porozmawiać z szefem kuchni Bistro de Paris, wyśmienitym kucharzem i telewizyjnym celebrytą oraz popracować z robotem Kenwood Chef XL. Znalazłam się w kulinarnym niebie!

Dzień Dziecka 2020: Jakich prezentów dzieci pragną najbardziej?

Wielu dorosłych co roku przed Dniem Dziecka staje przed wyjątkowym wyzwaniem szukając pomysłu, jaki prezent sprawić dziecku, by zaspokoić oczekiwania pociechy i nie zrujnować przy tym domowego budżetu. Jakie prezenty kupujemy z okazji Dnia Dziecka i z których podarunków dzieci cieszą się najbardziej? Czy jest recepta na prezent idealny? Przedstawiamy wyniki najnowszego badania przeprowadzonego specjalnie z myślą o wszystkich, którzy ten zakup mają jeszcze przed sobą.

Jej Wysokość Pszczoła: 20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół

 Ptaki, nietoperze i inne małe ssaki, a także owady takie jak motyle, chrząszcze i pszczoły zapylają rośliny i pomagają im w rozmnażaniu. Dzięki zapylaczom produkowane są zasoby naturalne, podtrzymana jest równowaga w ekosystemach, a pożywienie znajduje się na naszych stołach. Kwiaty zapyla wiele gatunków zwierząt, jednak najwięcej wiemy na temat jednego - pszczoły miodnej. Pszczoła robotnica podczas wyprawy po nektar odwiedza średnio od 50 do 100 kwiatów. Szacuje się, że owady te są odpowiedzialne za blisko 80% zapylonych roślin.

Cała Polska robi twarogi: akcja Beszamel.pl jak robić zdrowe i odżywcze twarogi

Twaróg domowy jest po prostu pyszny! I do tego zdrowszy od sklepowych! Dlatego róbmy twarogi w domu. Namawiamy was do spróbowania sił w serowarstwie, jednej z najstarszych metod przetwarzania żywności. Róbmy ferment i przy tym dobrze się bawmy! Niech, cała Polska robi twarogi z Beszamel.pl!

Możesz zostać "MasterChefem"! Ruszają internetowe castingi do "MasterChefa"

Rozpoczynają się poszukiwania kolejnego najlepszego kucharza-amatora w Polsce! Tym razem castingi do najpopularniejszego programu kulinarnego na świecie odbędą się wirtualnie. Nowa formuła przesłuchań pozwoli jeszcze większej ilości osób na zaprezentowanie swojego talentu i możliwość udziału w 9. edycji "MasterChefa"! Kto zachwyci Magdę Gessler, a kto będzie musiał "oddać fartucha"

Delivery Week - sukces i kontynuacja Festiwalu dostaw!

Ponad 150 restauracji z Warszawy, Wrocławia, Krakowa, Białegostoku, Lublina, Śląska, Łodzi, Trójmiasta i Szczecina bierze udział w pionierskim Festiwalu dostaw. Wzięło w nim udział już blisko 11 000 Gości, a kilkaset tysięcy złotych trafiło do walczących o przetrwanie restauracji. Pomocowy Festiwal potrwa w związku z tym do odwołania!

Weź udział w badaniu: Wpływ pandemii COVID-19 na sposób żywienia i styl życia

Pandemia COVID-19 wywróciła nasze życie do góry nogami. Mniej się ruszamy, więcej gotujemy. Czy i w jaki sposób pozostanie w domu, w zasięgu lodówki i kuchni, wpłynęło na nasz sposób żywienia i styl życia? Na to pytanie próbują odpowiedzieć naukowczynie z Katedry Żywienia Człowieka Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie. 

Jak jeść różnorodnie i nie marnować żywności? Darmowy e-book od Kuchni Lidla już dostępny

Lidl Polska od dawna podejmuje działania w celu wspieranie niemarnowania żywności. W imię tej idei powstał kulinarny e-book portalu kuchnialidla.pl, w którym znajdziemy szereg niezbędnych porad i pysznych przepisów. Jaki jest klucz do niemarnowania w kuchni? Wszystko zaczyna się od zakupów! Z najnowszego e-booka dowiemy się, jak mądrze robić zapasy, oraz smacznie je wykorzystywać.

Pamiętajcie o pszczołach! Światowy Dzień Ziemi z Pasiekami Rodziny Sadowskich

Tegoroczny Światowy Dzień Ziemi przypada w trudnym dla wszystkich czasie epidemii. Zamknięci w domach nie dostrzegamy, jak natura budzi się do życia. Warto jednak pamiętać, że nawet zostając w domu, każdego dnia możemy dbać o przyrodę, w tym także o pszczoły, których populacja maleje z roku na rok. Pszczelarze troszczą się z zdrowie i kondycję tych niezwykłych owadów codziennie, a w tym szczególnym dniu miodziarze z Pasiek Rodziny Sadowskich przypominają, jak w prosty sposób każdy może chronić i wspierać pszczoły.

Strona 1 z 23