Wydarzenia

W świecie kulinariów dzieje się dużo. Targi kulinarne, zjazdy food trucków i promocje produktów regionalnych - zawsze jest w czym wybierać. Godne polecenia są również kursy gotowania, fotografowania potraw czy też stylizacji dań. To najlepszy sposób na doszlifowanie umiejętności pod okiem specjalistów.

Wydarzenia

Plebiscyt: Gwiazda Wigilijnego Stołu

Zupa grzybowa, czy czerwony barszcz z uszkami? Smażony karp, czy liny w śmietanie? Makowiec, czy sernik? Co na pewno znajdzie się na Waszym wigilijnym stole? Co jest u Was gwiazdą Gwiazdki?  Zapraszamy Was do Wielkiego PLEBISCYTU. To dzięki Waszym głosom  wybierzemy potrawę najważniejszą, najpopularniejszą, najbardziej lubianą – słowem taką, która na polskim wigilijnym stole obowiązkowo musi być. Głosujcie na gwiazdę wigilijnego stołu >>> PLEBISCYT!  

Mistrzowskie gotowanie z Michelem Moranem

Na 18. piętrze "młotka", jak warszawiacy czule nazywają wieżowiec przy Smolnej 8, odbyło się prawdziwe spotkanie na szczycie. Pretekstem dla warsztatów z mistrzem Michelem Moran, była premiera portalu kulinarnego www.youkencook.pl. Miłośnicy gotowania znajdą tam m.in. przepisy video z Michelem Moran, który jest ambasadorem marki Kenwood.  I oto spełniły się moje najskrytsze marzenia. Porozmawiać z szefem kuchni Bistro de Paris, wyśmienitym kucharzem i telewizyjnym celebrytą oraz popracować z robotem Kenwood Chef XL. Znalazłam się w kulinarnym niebie!

Konkurs „100 przepisów na śledzie”: przyślij przepis na śledzia - wygraj 1 ze 100 książek

Drogi śledziożerco! Przyślij przepis na ulubione śledzie i wygraj 1 ze 100 książek „ŚLEDZIE BAŁTYCKIE NATURALNIE” - nieoczywiste przepisy śledziowe zebrane przez Gieno Mientkiewicza i Andrzeja Szylara.  Od 1 grudnia do 15 grudnia br. czekamy na Twój  przepis na śledzie. Przyślij go i wygraj pięknie ilustrowaną książkę kulinarną!

Kalendarz świątecznych przygotowań na lockdown: jak przygotować Wigilię i Święta w okresie pandemii

Święta Bożego Narodzenia 2020 będziemy musieli ze względu na pandemią koronawirusa spędzić w domu z najbliższą rodziną. Wszystkie przygotowania świąteczne w Twoich rękach i na Twojej głowie. Aby zaoszczędzić Ci czasu i wysiłku przygotowaliśmy kalendarium świątecznych przygotowań na czas lockdownu. Oto kalendarz dzień po dniu, jak przygotować Wigilię i Święta Bożego Narodzenia w czasie pandemii. 

#PodanoDoDomu - powraca Delivery Week

Po wiosennym sukcesie powraca druga edycja Delivery Week. Potrwa od 17 listopada do odwołania i odbędzie się w ponad 150 restauracjach w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Łodzi, Poznaniu, Lublinie, Rzeszowie, Szczecinie i na Śląsku. Już można zamawiać 2-daniowe autorskie menu w festiwalowej cenie 39 zł. Nowością tegorocznej edycji Festiwalu są restauracje uczestniczące w Fine Dining Week - za menu zapłacimy jedyne 59 zł.

O domowym gotowaniu i domowych sprawach: nowa książka od Lidl Polska

W naszych domach spędzamy ostatnio coraz więcej czasu. Nie tylko w nich odpoczywamy, gotujemy czy śpimy, ale również pracujemy oraz uczymy się zdalnie. Na wszystkich domowych sprawach skupiona jest również nowa, jedenasta książka wydana przez Lidl Polska, która od 9 listopada będzie dostępna w ramach akcji promocyjnej we wszystkich sklepach sieci. W książce znajdziemy przepisy na proste dania, a także porady jak oszczędzać, dbać o ekologię i pielęgnować rośliny, przygotować SPA w domu oraz jak troszczyć się o domowe zwierzęta.

Weź udział w badaniu: stosowanie suplementów diety podczas pandemii COVID-19

Pandemia COVID-19 zmieniła nasze życie. Nigdy nic już nie będzie takie samo. Czy jednak bardziej dbamy o siebie? Czy pamiętamy o suplementacji niezbędnych składników diety?  A jeśli tak, to jakie suplementy stosujemy? Na to i inne pytania próbują odpowiedzieć pracownicy naukowi z Katedry Żywienia Człowieka Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie. 

Massimo Bottura twórca sukcesu festiwalu kulinarnego Al Meni

Massimo Bottura jest szefem modeńskiej restauracji „Osteria Francescana”, która może się pochwalić trzema gwiazdkami Michelin oraz dwukrotnym tytułem najlepszej restauracji na świecie. Bottura od lat jest jednym z najgorętszych nazwisk w światowej gastronomii oraz gwiazdą festiwalu kulinarnego Al Meni. 

Pałac w 5 kolorach zdrowia. Iluminacja PKiN na Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Już w najbliższy piątek wieczorem warszawski Pałac Kultury i Nauki rozbłyśnie pięcioma kolorami. W ten sposób polska branża owocowo-warzywna – producenci i przetwórcy, chce wspólnie uświetnić przypadający w tym roku na 16 października Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Niecodzienna iluminacja ma zachęcić warszawiaków do celebracji tego święta, a jednocześnie zwrócić ich uwagę na rolę, jaką pełnią w diecie owoce, warzywa oraz ich przetwory, w tym soki.

#JEDZDLAZIEMI! Restaurant Week edukuje

Od 28 października do 15 listopada najlepsi szefowie kuchni przygotowują popisowe trzydaniowe doświadczenia w festiwalowej cenie. W festiwalowych menu na pierwszym miejscu pojawią się dania jarskie i rybne, promowane będą składniki zero-waste. Festiwalowi po raz kolejny towarzyszy ogólnopolska kampania społeczno-ekologiczna, w tej edycji pod hasłem: #JedzDlaZiemi #JedzDlaKlimatu.

Strona 1 z 24