Modne

Moda na jedzenie nie przemija i można temu tylko przyklasnąć - bo w końcu pożywienie to podstawa życia. A im więcej wiemy na ten temat, tym lepiej się odżywiamy. Do łask wracają tradycyjne metody - w wielu domach, jak za dawnych lat, piecze się chleby. Co jeszcze jest dziś na topie? Przygotowaliśmy garść bieżących informacji.

Modne

Żarłaki od Konspolu – wędliny, które pokocha twoje dziecko

Zabawne i skore do psot Żarłaki mieszkają w pięknej, zielonej krainie, gdzie od rana do wieczora mogą się bawić i… jeść. Choć obdarzone wyjątkowym apetytem, to jednak są bardzo wybredne. Ich ulubionym przysmakiem są parówki, ale tylko takie, które zawierają 100 proc. mięsa z kurczaka, tzn. 100 g mięsa użyto do przygotowania 100 g produktu. Innych nawet nie chcą dotknąć.

Spożywcze podróbki - czyli najczęściej fałszowane produkty żywnościowe

Aż 70% naszych decyzji zakupowych zapada przed półką, a opakowanie produktu i pośpiech w dużym stopniu się do tego przyczyniają. Efekt? Zwracamy mniejszą uwagę na to, co bierzemy do ręki i kupujemy podróbki, płacąc za nie niejednokrotnie jak za oryginał. A jakie produkty najczęściej są fałszowane? O tym poniżej.

Zadbaj o odporność: 9 produktów zawierających więcej witaminy C niż 1 cytryna

Po co nam witamina C? Witamina C jest ważna dla syntezy kolagenu, pomaga utrzymać zdrowy układ odpornościowy, zwalcza wolne rodniki i zwiększa wchłanianie żelaza.  Dzienna dawka witaminy C wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn. Na szczęście większość z nas codziennie zjada w pożywieniu wystarczającą ilość witaminy C i nie jest narażona na jej niedobór. Ale jeśli pragniecie zwiększyć ilość tego niezbędnego składnika odżywczego w swojej diecie, oto 9 produktów, które mają więcej witaminy C niż cytryna.

Słodycze w czasie pandemii: jemy słodkie, by poczuć się bezpieczniej

W czasie zagrożenia wirusem COVID-19, kiedy zmuszeni jesteśmy do pozostania w domu i ograniczenia wychodzenia na zewnątrz do niezbędnego minimum, jesteśmy szczególnie narażeni na spadek samopoczucia i formy w wyniku ciągłego przebywania w jednym miejscu. 

Wielkie-małe Święta: pomysły na Wielkanoc bez marnowania

Choć w obecnej sytuacji trudno myśleć o marnowaniu żywności, zarówno nadchodzące Święta, jak i panujące warunki sprzyjają większym zakupom. Jak szacują Banki Żywności corocznie w okolicy Świąt, wyrzucamy 30% więcej żywności niż w innych miesiącach. Według badań przeprowadzonych przez firmę Nielsen, w kwietniu 2019 roku Polacy kupili ponad 9 300 000 litrów majonezu. To o ponad 63% więcej niż wyniosła średnia miesięczna sprzedaż w zeszłym roku.* Tegoroczne statystyki marnowania mogą być jeszcze spotęgowane nadmiernymi zakupami, jakie poczyniliśmy przerażeni wizją pustych półek. Aby radości Wielkanocy nie zrujnowały sterty zmarnowanego jedzenia, zespół Too Good To Go przygotował kilka praktycznych porad, jak przygotować się do Świąt w dobie ograniczeń i uratować to, co zawita na świątecznym stole.

Grupa Accor rezygnuje z używania plastikowych produktów jednorazowego użytku

Grupa Accor, międzynarodowa sieć hoteli, wyeliminuje plastikowe produkty jednorazowego użytku dla gości w hotelach na całym świecie do 2022 roku. Rozwijając swoją rolę odpowiedzialnego dostawcy usług z zakresu turystyki na szczeblu lokalnym i globalnym, grupa Accor we współpracy z Fundacją Ellen MacArthur zobowiązała się do przyłączenia się do Global Tourism Plastics Initiative prowadzonej przez Program Środowiskowy Organizacji Narodów Zjednoczonych (UNEP) i Światową Organizację Turystyki.

„Projekt: Zdrowe życie” – kompendium wiedzy o rozsądnym odchudzaniu [RECENZJA KSIĄŻKI]

Poradników dotyczących odchudzania są na rynku tysiące. Z pewnym zaciekawieniem przystąpiłam więc do lektury najnowszego wypieku dietetyka klinicznego, Michała Wrzoska. Już na okładce przekonuje on, że chodzi nie tylko o zrzucenie nadprogramowych kilogramów, ale także poprawę samopoczucia i nabranie pewności siebie. Ta zachęta pozwala mi przejść dalej.

Hawajska? Czemu nie? Zobacz, którą pizzę najczęściej zamawiają Polacy

Nie ma pizzy, która wzbudzałaby takie kontrowersje i tak dzieliła klientów pizzerii. Hawajską albo się kocha, albo się jej nienawidzi. Dane platformy PizzaPortal.pl pokazują jednak, że Polacy skłaniają się ku pierwszej opcji. Był to jeden z najczęściej zamawianych rodzajów pizzy w 2019 roku.

Odchudzanie bez uczucia głodu i liczenia kalorii: Monika Honory o odchudzaniu zupami

Monika Honory, autorka holistycznego Programu Przemian, inspiratorka grupy na Facebooku Zupomania, w wywiadzie udzielonym Monice Tumińskiej wyjaśnia, jak odchudzić się bez uczucia głodu i liczenia kalorii, w sposób zdrowy i bezpieczny, a przede wszystkim pyszny. 

Faworki z karpia bez ości: Gessler kontra Wellman. Jak smażyć karpia na święta? [WIDEO]

Magda Gessler, restauratorka i gwiazda telewizji, dotąd ratowała tylko polską gastronomię, teraz również polskie święta. Opoka polskiej kuchni uruchomiła autorski kanał na Youtube'ie, w którym proponuje faworki z karpia bez niebezpiecznych ości. Jednocześnie polemizuje z Dorotą Wellman, która 4 lata wcześniej również lansowała karpia smażonego w postaci faworków. O co chodzi? Zobaczcie sami. 

Strona 1 z 23