Kalerosse - nowe warzywo: skrzyżowanie jarmużu z brukselką

2016-12-16 17:29

Na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo kalerosse! Marka Fit&Easy jako pierwsza w naszym kraju wprowadza całkowitą nowość. Kalerosse, będące połączeniem brukselki i jarmużu jest warzywem sezonowym, które nie rośnie latem. Ma różnorodne zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.

Kalerosse - nowe warzywo: skrzyżowanie jarmużu z brukselką
Autor: Materiały prasowe Fit & Easy Kalerosse: skrzyżowanie jarmużu z brukselką

Kalerosse, jak wygląda i co można z nim zrobić?

Kalerosse™ w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Piękny, efektowny wygląd to jednak nie wszystko. Kalerosse™ przykuwa uwagę swoim smakiem. Unikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.

Jakie ma właściwości?

Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu. Kalerosse™ to bardzo wartościowa pozycja w menu, która zaspokoi zapotrzebowanie na wiele witamin i składników odżywczych, zarówno osób dorosłych, jak i dzieci.

Jak powstało kalerosse?

Kalerosse to wynik 15 lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Inspiracją do stworzenia tego oryginalnego warzywa, była chęć odkrycia uniwersalnego, subtelnego w smaku, prostego w przygotowaniu i wszechstronnego kulinarnie produktu. Dokładnie taki efekt został osiągnięty! Dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników, udało się stworzyć nowatorskie i wyjątkowo pyszne „kapustki”! Kalerosse™ zachwyca miłośników warzyw na całym świecie, ciesząc się wielką popularnością zarówno w Stanach Zjednoczonych, gdzie od 2012 r. znane jest jako „Kalettes”. Znalazło też licznych wielbicieli w Holandii, Szwajcarii, Niemczech, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Warzywo doceniane jest nie tylko przez konsumentów, lecz także przez znawców i degustatorów, a w Berlinie, na targach Fruit Logistica Innovation Award 2013, zdobyło 3 miejsce pod kątem innowacyjności w międzynarodowym sektorze produktów rolnych.