Domowa fanta z 1 pomarańczy: oszczędny przepis na popularny napój gazowany

Domowa fanta z 1 pomarańczy: oszczędny przepis na popularny napój gazowany

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Oszczędny przepis na pyszny napój o smaku pomarańczy pozwala przygotować 4 l fanty tylko z 1 owocu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Domowa fanta z 1 pomarańczy to łatwy przepis na popularny napój o smaku cytrusów. Ten kryzysowy przepis dostałam w latach 80. XX w. od Wujka Sławka. Wuj był prezesem spółdzielni rolniczej, gdzie wdrożył produkcję pysznego i szalenie poszukiwanego napoju. A wszystko z minimalnej ilości świeżych pomarańczy. To były czasy embarga handlowego dla Polski i pomarańcze były nieomal na wagę złota. 

Składniki

  • 1 pomarańcza

  • 1 cytryna

  • 1 kg marchwi

  • 2 lub 2,5 szklanki cukru

  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

  • 4 l wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Marchew obrać. To właśnie ona zapewni nam pomarańczowy kolor, barwiąc napój naturalnym karotenem.

  • Marchew, pomarańczę i cytrynę włożyć do zamrażarki na 1 godzinę. Zamrażanie, a potem rozdrabnianie i gotowanie, pozwoli uwolnić większość składników.

  • Zamarzniętą marchew zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  • Zamrożone owoce cytrusowe w całości (jedynie pokrojone na mniejsze kawałki) przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować w blenderze.

  • Startą marchew i rozdrobnione owoce przełożyć do dużego garnka, wymieszać razem.

  • Dodać do nich cukier, kwasek cytrynowy oraz 2 l wody.

  • Doprowadzić do wrzenia. Od chwili zagotowania gotować na małym ogniu przez 15 minut. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić na 10 minut.

  • Nagotowany syrop przecedzić przez gęste sito. Najlepiej zwykłe sito metalowe wyłożyć gazą, a następnie zebrać rogi gazy i wyżąć również pozostałości osadzone na materiale. 

  • W ten sposób otrzymujemy skoncentrowany smak fanty. W szklanym słoju lub butelce możemy przechowywać go przez 10 dni w lodówce.

  • Aby otrzymać doskonały napój, otrzymany koncentrat należy rozcieńczyć 2 litrami wody gazowanej. Można również rozcieńczyć 2 litrami ostudzonej wody przegotowanej i nasycić gazem w syfonie lub domowym saturatorze, na przykład w sodastream. 

Ocena: 3,8
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).