Co pić w upał? Przepis na domową lemoniadę

2021-03-29
co-pic-w-upal-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Lemoniadę można także serwować z ulubionymi owocami sezonowymi
łatwy
20 min
4

Lemoniada to hit lata. Kiedy upał jest coraz większy, jedyne, co może nam pomóc, to klimatyzowane pomieszczenie i szklanka zimnego orzeźwiającego napoju. Domowa lemoniada będzie do tego idealna - cytryna ugasi pragnienie i orzeźwi, a dodatek w postaci kostek lodu ochłodzi w upalne dni. Sprawdź, jak zrobić domową lemoniadę.

Lemoniada, jak sama nazwa mówi, to napój przygotowywany na bazie cytryny z dodatkiem cukru i mięty. Do lemoniady możemy użyć również innych cytrusów - dodać kawałki pomarańczy czy limonki. Najlepiej wykorzystać przegotowaną, ostudzoną wodę, choć ciekawie smakuje również lemoniada z wody sodowej. Dodatek mięty lub bazylii nada lemoniadzie charakterystyczny smak i aromat.

SKŁADNIKI

  • 7 cytryn + 1 do ozdobienia
  • 1,5 litra wody
  • 30 g cukru
  • 3-4 gałązki mięty
  • lód w kostkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte, sparzone i pokrojone na kawałki cytryny (końcówki wyrzucamy) wkładamy do blendera.
  • Dodajemy 1/3 cukru, zalewamy wodą, tak by przykryła cytryny, i miksujemy. Całość odcedzamy.
  • Powstały sok łączymy z pozostałą zimną wodą, cukrem i lodem. Wlewamy do dzbanka.
  • Cytrynę kroimy na plastry, wrzucamy wraz z umytą miętą do lemoniady.
  • Do napoju możemy również dodać kawałki pomarańczy.
  • Gotową lemoniadę odstawiamy do lodówki.