Greckie racuchy z serem feta z patelni lub piekarnika: łatwy przepis na genialną przekąskę

Greckie racuchy z serem feta z patelni lub piekarnika: łatwy przepis na genialną przekąskę

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszyste i obłędnie pyszne racuchy z serem feta i suszonymi pomidorami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Greckie racuchy z serem feta to moje danie na pocieszenie. Uwielbiam gorące racuchy z fetą jeść prosto z patelni. Może to niezdrowe, ale za to bardzo przyjemne. Przepis na te proszkowe, puszyste placki jest bajecznie łatwy. Jeśli nie chcecie smażyć, możecie racuchy upiec! Polecam na wszystkie dole i niedole! 

Składniki

  • 280 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka soli

  • 200 ml mleka

  • 200 ml oliwy lub oleju roślinnego i jeszcze trochę do smażenia

  • 4 jajka L, lekko ubite

  • 320 g sera feta, rozgniecionego widelcem

  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano

  • 3-5 pomidorów suszonych z oliwy, posiekanych drobno (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do głębokiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.

  • W mące zrobić dołek, dodać mleko, olej, rozmącone jajka i ubijać mikserem na wolnych obrotach do uzyskania gęstej, jednorodnej masy.

  • Do ciasta dodać ser i tymianek, opcjonalnie dodać posiekane suszone pomidory, wymieszać do uzyskania jednorodnej masy.

  • Smażenie: Na patelnię wlać tłuszcz, warstwę na grubość palca. Rozgrzać. Na gorący tłuszcz kłaść po 1 łyżce lub 2 łyżki, jeśli chcecie większe racuchy, smażyć do zrumienienia z jednej strony, odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Osączyć z namiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  • Pieczenie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Na natłuszczonym papierze ułożyć w odstępach porcje ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w trybie termoobiegu około 20-30 minut w temperaturze 180°C.

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).