Z czym jeść pancakes? Garść super pomysłów na dodatki do pankejków
Naleśniki z chińskim farszem - tradycja z nutą Orientu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Naleśniki z orientalnym farszem doskonale smakują z dodatkiem ostrych sosów i surówki z kapusty i marchewki.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Naleśniki z chińskim farszem to sposób na urozmaicenie tego popularnego dania. Farsz z orientalnymi dodatkami i przyprawami smakuje wybornie, nie jest też drogi. Jego najbardziej egzotycznym składnikiem są grzyby mun, które można w ostateczności zastąpic pieczarkami.
Składniki
15-16 naleśników usmażonych wg tego przepisu
0,5 kg mięsa mielonego - wieprzowego lub z indyka
pół opakowania grzybów mun
opakowanie kiełków sojowych
1/4 kapusty pekińskiej
1/2 strąka czerwonej papryki
2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
łyżka sosu sojowego
łyżeczka świeżego startego imbiru
sól i pieprz cayenne do smaku
olej do głębokiego smażenia (ok. litr)
Przygotowanie krok po kroku:
Cebulki posiekać drobno, paprykę pokroić w drobną kostkę
Grzyby mun namoczyć, gdy zmiękną pokroić w paski
Mięso usmażyć z cebulką na oleju, pod koniec smażenia, gdy mięso już nie będzie surowe, dodać grzyby i paprykę.
Na sam koniec smażenia dorzucić kiełki i pokrojoną na cienkie paski kapustę pekińską.
Dodać sos sojowy, imbir i pozostałe przyprawy oraz szczypiorek. Wymieszać.
Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki i ciasno zwijać. Smażyć zanurzone w rozgrzanym oleju, przez 3-4 minuty. Podawać gorące. Pasuje do nich idealnie surówka z tego przepisu