Naleśniki z chińskim farszem - tradycja z nutą Orientu

Naleśniki z chińskim farszem - tradycja z nutą Orientu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki z orientalnym farszem doskonale smakują z dodatkiem ostrych sosów i surówki z kapusty i marchewki.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Naleśniki z chińskim farszem to sposób na urozmaicenie tego popularnego dania. Farsz z orientalnymi dodatkami i przyprawami smakuje wybornie, nie jest  też drogi. Jego najbardziej egzotycznym składnikiem są grzyby mun, które można w ostateczności zastąpic pieczarkami.

Składniki

  • 15-16 naleśników usmażonych wg tego przepisu

  • 0,5 kg mięsa mielonego - wieprzowego lub z indyka

  • pół opakowania grzybów mun

  • opakowanie kiełków sojowych

  • 1/4 kapusty pekińskiej

  • 1/2 strąka czerwonej papryki

  • 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem

  • łyżka sosu sojowego

  • łyżeczka świeżego startego imbiru

  • sól i pieprz cayenne do smaku

  • olej  do  głębokiego smażenia (ok. litr)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulki posiekać drobno, paprykę pokroić w drobną kostkę

  • Grzyby mun namoczyć, gdy zmiękną pokroić w paski

  • Mięso usmażyć z cebulką na oleju, pod koniec smażenia, gdy mięso już nie będzie surowe, dodać grzyby i paprykę.

  • Na sam koniec smażenia dorzucić kiełki i pokrojoną na cienkie paski kapustę pekińską.

  • Dodać sos sojowy, imbir i pozostałe przyprawy oraz szczypiorek. Wymieszać.

  • Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki i ciasno zwijać. Smażyć zanurzone w rozgrzanym oleju, przez 3-4 minuty. Podawać gorące. Pasuje do nich idealnie surówka z tego przepisu

Ocena: 3,1
Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, nie tylko kulinarnych.