Naleśniki z chińskim farszem - tradycja z nutą Orientu

Naleśniki z chińskim farszem - tradycja z nutą Orientu
Autor: Shutterstock Naleśniki z orientalnym farszem doskonale smakują z dodatkiem ostrych sosów i surówki z kapusty i marchewki.
łatwy
40 min
4

Naleśniki z chińskim farszem to sposób na urozmaicenie tego popularnego dania. Farsz z orientalnymi dodatkami i przyprawami smakuje wybornie, nie jest  też drogi. Jego najbardziej egzotycznym składnikiem są grzyby mun, które można w ostateczności zastąpic pieczarkami.

SKŁADNIKI

  • 15-16 naleśników usmażonych wg tego przepisu
  • 0,5 kg mięsa mielonego - wieprzowego lub z indyka
  • pół opakowania grzybów mun
  • opakowanie kiełków sojowych
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka świeżego startego imbiru
  • sól i pieprz cayenne do smaku
  • olej  do  głębokiego smażenia (ok. litr)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulki posiekać drobno, paprykę pokroić w drobną kostkę
  • Grzyby mun namoczyć, gdy zmiękną pokroić w paski
  • Mięso usmażyć z cebulką na oleju, pod koniec smażenia, gdy mięso już nie będzie surowe, dodać grzyby i paprykę.
  • Na sam koniec smażenia dorzucić kiełki i pokrojoną na cienkie paski kapustę pekińską.
  • Dodać sos sojowy, imbir i pozostałe przyprawy oraz szczypiorek. Wymieszać.
  • Tak przygotowanym farszem nadziewać naleśniki i ciasno zwijać. Smażyć zanurzone w rozgrzanym oleju, przez 3-4 minuty. Podawać gorące. Pasuje do nich idealnie surówka z tego przepisu
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej