Leniwe chaczapuri z patelni w 15 minut: przepis na gruziński placek serowy

Leniwe chaczapuri z patelni w 15 minut: przepis na gruziński placek serowy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Chaczapuri to nic innego jak gruziński placek serowy. W Polsce coraz więcej otwiera się gruzińskich piekarnik, które rozpropagowały tę pyszna odmianę pieczywa. Obok eleganckiej formy z pieca, istnieje również mniej znana, lecz równie pyszna odmiana chaczapuri z patelni. Oto sprytny przepis na gruziński placek serowy!

Składniki

  • 1 jajko

  • 250 ml mleka

  • 150 g mąki

  • 300 g sera żółtego, tartego, np. mozzarella

  • 20 g masła

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajko rozkłócić ze szczyptą soli. Dodać mleko i razem zmiksować.

  • Dodać porcjami mąkę i wymieszać na jednorodne ciasto.

  • Dodać tarty ser i ponownie wymieszać.

  • Na głębokiej patelni rozgrzać masło.

  • Wyłożyć na patelnię ciasto i wyrównać wierzch.

  • Przykryć pokrywką i smażyć przez 6-8 minut.

  • Przewrócić na drugą stronę i smażyć pod przykryciem jeszcze 4-6 minut. 

  • Podawać tak jak w Gruzji z dodatkowym serem i śmietaną lub z sałatką pomidorową. 

Jeśli lubicie lub chcecie poznać kuchnię gruzińską polecamy przepis na drożdżowy placek chaczapuri z pieca

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2