Krokiety z pieczarkami

2021-03-29
krokiety
Autor: thinkstockphotos.com Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem 
łatwy
45 min
4

Jeśli lubisz naleśniki z grzybami, możesz iść o krok dalej i przygotować pyszne krokiety z pieczarkami. Danie robi się z naleśników. Trzeba je tylko złożyć jak krokiety (zawinąć boki), obtoczyć w jajku i bułce tartej, podsmażyć i gotowe. Wypróbuj poniższy przepis!

Polecamy także:  Jaki farsz do naleśników? Naleśniki na słodko, słono i pikantnie

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 10-12 kopiastych łyżek mąki (można przyjąć: 1 placek = 1 łyżka mąki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 szklanki piwa
  • Farsz:
  • 1/2 kg dowolnych grzybów, np. pieczarek, kurek, borowików
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować ciasto, składniki wymieszać, ubić trzepaczką i odstawić na 30 minut. Usmażyć naleśniki.
  • Drobno pokrojone pieczarki obsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Odparować wodę, oprószyć mąką i zrumienić. Dodać śmietanę, dusić na małym ogniu przez kilka minut. Ostudzić, wymieszać z jajkiem i przyprawić.
  • Na plackach ułożyć farsz z pieczarek. Uformować krokiety, obtoczyć je w tartej bułce i podsmażyć na maśle.
  • Naleśniki można podawać z bulionem lub barszczem czerwonym.