Puszyste naleśniki twarogowe: przepis na sycące śniadanie

Puszyste naleśniki twarogowe: przepis na sycące śniadanie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Naleśniki z okruchami twarogu są puszyste, pyszne i pożywne

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Puszyste naleśniki, jeszcze ciepłe, prosto z patelni to pyszny pomysł na śniadanie. Jeszcze lepszy, gdy do ciasta dodamy pokruszony twaróg. Takie śniadanie będzie nas syciło przez długi czas. 

Składniki

  • 150 g mąki

  • 3 jajka

  • 300 g twarogu półtłustego typu klinek

  • 250 ml kefiru

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • 1 szczypta soli

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.

  • Do jajek dodać sól i kefir. Ponownie wymieszać.

  • Dodać pokruszony twaróg, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać. Otrzymane ciasto powinno być gęściejsze niż na zwykłe naleśniki.

  • Ciasto wylewać na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Zrumienić z obu stron.

  • Podawać z masłem i miodem.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3