Palaczinki, czyli czeskie naleśniki z masą orzechową

Palaczinki, czyli czeskie naleśniki z masą orzechową

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Palaczinki jadają nasi południowi sąsiedzi.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Palaczinki to bardzo cieniutkie naleśniki, posmarowane pyszną masą z orzechów i złożone w chusteczkę.

Składniki

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • 2 łyżki cukru

  • łyżka masła

  • szczypta soli

  • Masa orzechowa:

  • szklanka cukru-pudru

  • 10 łyżek mleka

  • żółtko

  • łyżka masła

  • 30 dag zmielonych orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj masę: cukier rozpuść w mleku w rondelku, dodaj orzechy i zagotuj.

  • Pod koniec dodaj żółtko i masło. Całość bardzo dokładnie zmiksuj na gładką masę.

  • Składniki na naleśniki zmieszaj ze sobą – najpierw utrzyj jajko z mlekiem, a potem dodaj resztę składników. Zmiksuj.

  • Smaż naleśniki na patelni – staraj się, by były jak najcieńsze.

  • Złóż w chusteczki, wierzch posmaruj masą orzechową. Możesz dodatkowo udekorować owocami.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3