Naleśniki z nadzieniem jogurtowym

2021-03-29
materiały prasowe Piątnica
Naleśniki z nadzieniem jogurtowym
Autor: thinkstockphotos.com Naleśniki z nadzieniem jogurtowym są delikatne i kremowe w smaku
łatwy
45 min
4

Naleśniki z nadzieniem jogurtowym to doskonały przepis zarówno na słodkie drugie danie jak i na podwieczorek. Nadzienie z jogurtu mascarpone sprawia, że naleśniki mają wyjątkowo delikatny, kremowy smak. Wypróbuj przepis na naleśniki z nadzieniem jogurtowym według poniższego przepisu. 

SKŁADNIKI

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki Kefiru 2% Piątnica
  • 1 szklanka Mleka 3,2% Piątnica
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 Jogurt Milandia z mascarpone 250 g Piątnica
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Naleśniki: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka, kefir, mleko, mąkę, olej, sól łączymy na jednolitą masę.
  • Do utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej olejem.
  • Nadzienie: Wszystkie składniki nadzienia łączymy i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
  • Na usmażone wcześniej naleśniki nakładamy łyżkę nadzienia i składamy w kopertę. Obsmażamy delikatnie na maśle.
  • Naleśniki podajemy z ubitą 30% śmietanką oraz sosem owocowym lub sosem przygotowanym z Jogurtu Milandia 250 g i łyżki cukru pudru.
materiały prasowe Piątnica